Cel binevoitor nu are duşmani

Meng Zi crede că oficialii care practică guvernarea binevoitoare nu vor întâlni nici o opoziţie. Acesta a precizat că omul superior, atunci când se uită în sus, nu are niciun motiv să se simtă ruşinat în faţa Cerului şi atunci când se uită în jos, nu are niciun motiv să se simtă ruşinat în faţa oamenilor.
Meng Zi crede că oficialii care practică guvernarea binevoitoare nu vor întâlni nici o opoziţie. Acesta a precizat că omul superior, atunci când se uită în sus, nu are niciun motiv să se simtă ruşinat în faţa Cerului şi atunci când se uită în jos, nu are niciun motiv să se simtă ruşinat în faţa oamenilor. (Satit Srihin / Photos.com)

"Cei binevoitori nu au niciun duşman" (仁者無敵, pronunţat rén zhě wú dí) este o expresie chineză care provine de la Meng Zi (孟子), de asemenea, cunoscut şi sub numele de Mencius, discipolul cel mai bine cunoscut al confucianismului.

Meng Zi a sfătuit conducătorii să aibă un guvern binevoitor, să fie îngaduitori în utilizarea de pedepse şi amenzi şi să facă impozitele şi taxele uşoare.

El spunea că un om superior nu are niciun motiv să se simtă ruşinat în faţa Cerului, atunci când se uită în sus şi nu are niciun motiv să se simtă ruşinat în faţa oamenilor, atunci când se uită în jos.

În acest fel, oamenii se pot ocupa în mod corespunzător de lucrurile lor pentru a-şi sprijini părinţii şi familiile. Aceştia îşi vor cultiva pietatea filială, respectul faţă de ceilalţi precum şi loialitatea şi sinceritatea, servindu-i pe bătrâni şi pe superiori.

Un astfel de conducător nu va întâlni nicio opoziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură