CEDO: Rusia, vinovată pentru răpirea lui Ilie Cazac de către miliţia transnistreană

CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului)
CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului) (www.royaltv.ro)

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a recunoscut în unanimitate că Federaţia Rusă este vinovată în cauza lui Ilie Cazac şi Stela Surchicean de violarea dreptului la un proces echitabil, de a nu fi supus torturii şi tratamentelor inumane, dreptului la libertate şi siguranţă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Potrivit Asociaţiei Promo-Lex, cazul răpirii lui Ilie Cazac de către miliţia transnistreană a fost făcut public de către mama acestuia la începutul anului 2010. Ilie Cazac, atunci în vârstă de 25 de ani, era angajat în cadrul Inspectoratului Fiscal din municipiul Tighina, localitate aflată sub controlul administraţiei ilegale de la Tiraspol.

Pe 19 martie 2010, acesta a fost “reţinut” la Varniţa, fiind acuzat de „înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

La 9 februarie 2011, în urma unui „proces” închis, lipsit de drepturile elementare precum cel la un avocat sau la întrevederi cu rudele, Ilie Cazac a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

„Timp de mai bine de un an şi jumătate părinţii tânărului, avocaţi din cadrul Asociaţiei Promo-LEX, dar şi o serie de organizaţii internaţionale au depus eforturi pentru eliberarea acestuia. În cele din urmă Ilie Cazac a fost eliberat la 31 octombrie 2011, fiind 'graţiat' de către liderul regiunii separatiste”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei.

Înalta Curte de la Strasbourg, constatând violarea drepturilor reclamanţilor, a dispus ca Rusia să achite 42 000 euro cu titlu de prejudicii morale şi 4000 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli pentru reprezentare.

De menţionat că părinţii lui Ilie Cazac, Stela Surchicean şi Alexandr Viniţchii, au protestat în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău în vara anului 2010 deoarece nu cunoşteau detalii despre starea fiului fiindu-le refuzat dreptul de al vizita. Aceştia au declarat greva foamei, până în momentul când li s-a permis să-şi vadă fiul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe