CEC de la Chişinău: Transportarea organizată a alegătorilor în ziua scrutinului prezidenţial, interzisă

Comisia Electorală Centrală a R. Moldova
Comisia Electorală Centrală a R. Moldova (cec.md)
Tatiana Chiriac
20.10.2020

Aducerea oamenilor cu autobuze la secţiile de vot în cadrul alegerilor prezidenţiale este interzisă, a decis marţi CEC de la Chişinău care a acceptat solicitarea Olesei Stamate, reprezentantul Maiei Sandu la Comisia Electorală Centrală.

Instituţia electorală a introdus o prevedere clară că transportarea a mai mult de 8 persoane în ziua scrutinului este o acţiune care contravine cadrului normativ în vigoare.

Astfel, în perioada de timp rezervată votării, şi anume între orele 07.00 şi 21.00, se va permite deplasarea pe teritoriul ţării doar a autovehiculelor a căror capacitate nu este mai mare de 8 persoane şi a transportului rutier de persoane prin curse regulate care funcţionează potrivit legislaţiei R. Moldova.

Într-un comunicat al CEC se arată că, în cazul nerespectării normelor enunţate, Ministerul de Interne şi Ministerul Economiei va întreprinde măsuri de întrerupere a transportului, raportând după fiecare caz Comisiei Electorale Centrale, iar în termen de 24 ore după ziua alegerilor, vor prezenta un raport detaliat despre acţiunile şi măsurile întreprinse.

Vom avea grijă ca voturile noastre să nu fie furate, a declarat vicepreşedinta PAS, Olesea Stamate.

„Vom veghea şi în continuare asupra tuturor acţiunilor şi deciziilor, pentru a proteja votul oamenilor. Facem un apel repetat la Igor Dodon să se abţină de la orice încercare de a denatura alegerile, întrucât oamenii nu vor accepta din nou să le fie furat votul”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

Potrivit Codului penal, coruperea alegătorilor în schimbul votului pentru un concurent electoral sau altul prin oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la un an la 5 ani, în cazul persoanei fizice, iar în cazul persoanei juridice, cu amendă în mărime de la 200 000 lei la 300 000 lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor