Ce trebuie să facem pentru a schimba un bilet de avion

Avion al companiei române Tarom.
Avion al companiei române Tarom. (www.tarom.ro)
Liviu Şerbănescu
29.11.2012

După ce aţi făcut planuri de vacantă, aţi făcut toate rezervările pentru bilete de avion şi de hotel, apare ghinionul şi se întâmplă ceva care dă toate planurile peste cap şi numai puteţi pleca. Sunt multe lucruri de rearanjat şi nici nu ştiţi cu ce să începeţi? Nu trebuie să vă gândiţi că vacanţa nu mai poate fi salvată şi începeţi prin a va schimba biletul de avion.

Primul pas de făcut este să revedeţi termenii şi condiţiile biletului de avion cumpărat. În general, schimbarea biletului necesită plată unor penalităţi.

Dacă biletul cumpărat este low-cost, necesitatea plătirii unei taxe este aproape sigură, iar excepţii există doar în circumstanţe speciale.

Însă pentru a afla informaţii exacte despre procedura specifică de schimbare, este indicat să accesaţi site-ul respectivei companii de transport aerian sau să vorbiţi la telefon cu unul dintre reprezentanţii transportatorului.

"Mai întâi explicaţi situaţia în care vă aflaţi, daţi apoi numărul de confirmare al biletului, dovediţi-vă identitatea dacă este necesar, apoi informaţi agentul despre modificările privind ziua, ora şi locurile dorite. Cu cât datele de plecare şi de întoarcere pe care le doriţi sunt mai flexibile, cu atât sunt mai mari şansele ca agentul să va găsească bilet la un preţ mai convenabil", a precizat pentru Epoch Times Gabriel Munteanu, reprezentant al agenţiei Dental Touring Services.

Voucher pentru diferenţa de preţ

În cazul în care suma dintre noul preţ şi penalizarea este mai mică decât preţul iniţial, compania aeriană vă va trimite un voucher pentru diferenţa de preţ. Voucher-ul poate fi utilizat timp de cel mult un an de la data la care aţi cumpărat biletul original.

Lucrurile sunt mai simple dacă aţi cumpărat biletul printr-o agenţie de turism, întrucât nu trebuie să mai pierdeţi timp sau să mai depuneţi eforturi pentru a obţine un nou bilet de avion. Agentul de turism pe care l-aţi contactat va face toate demersurile în locul dumneavoastră.

Pentru a evita plata unei penalităţi în cazul unor modificări, ar trebui să achiziţionaţi încă de la bun început un bilet rambursabil sau nerestricţionat. Acest tip de bilete pot fi schimbate sau returnate la orice moment înainte de plecarea zborului, fără nicio taxă.

Dezavantajul este că aceste bilete sunt foarte scumpe şi sunt achiziţionate în general pentru călătorii de afaceri. Dacă aveţi un astfel de bilet rambursabil, sunaţi compania aeriană sau vizitaţi site-ul acesteia şi urmaţi instrucţiunile pas cu pas pentru a schimba biletul sau pentru o rambursare.

Fără penalităţi, doar în caz de deces sau de îmbolnăvire

Majoritatea companiilor aeriene permit schimbarea biletului fără alte costuri în plus, dacă motivul modificării intervenite este o situaţie de urgenţă în familie, cum ar fi un deces sau o boală gravă a unui membru al familiei.

"În afară de acestea, nu am auzit despre alte motive care pot provoca schimbarea biletului - care să fie acceptate de companii pentru a nu percepe o taxă în plus", a precizat pentru Epoch Times Gabriel Munteanu, reprezentant al agenţiei Dental Touring Services.

Compania aeriană va solicita, în cele mai multe cazuri, să furnizaţi dovada urgenţei care a apărut, cum ar fi un certificat de deces sau o notă a medicului pentru membrul de familie afectat de boală.

Şi într-un astfel de caz, procedura este aceeaşi - sunaţi compania aeriană, explicaţi circumstanţele şi aşteptaţi să vi se ofere o soluţie la problema dumneavoastră.

Întrebat de reporterul Epoch Times dacă au existat situaţii în care compania a refuzat să schimbe biletul, Gabriel Munteanu a precizat:

"Nu, nu am auzit de astfel de cazuri, întrucât compania îşi acoperă inconvenienţele prin taxa în plus pe care o percepe. Iar aceasta poate varia de la zero şi până la 100% din preţul biletului pe care l-aţi cumpărat iniţial".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor