Ce să nu scrieţi într-un CV

Ce să nu scrieţi într-un CV
Ce să nu scrieţi într-un CV (Facebook)

Din păcate mulţi dintre cei care îşi caută un loc de muncă îşi trec în CV-uri lucruri care nu îi ajută să obţină jobul visat, ci dimpotrivă. Fiecare secţiune a unui CV trebuie urmărită şi construită cu atenţie, iar lucrurile de prisos trebuie eliminate.

Potrivit unui sondaj făcut pe piaţa angajărilor, directorii firmelor au spus, în marea lor majoritate, că primul pas unde majoritatea oamenilor greşesc in procesul de aplicare pentru un job este Cv-ul greşit conceput.

Ce să nu scrieţi într-un CV. Prea multe informaţii personale

Există foarte puţine date personale pe care trebuie să le includeţi în CV, cum ar fi: numele complet, informaţii de contact (email, telefon şi adresă). Dar mai departe de atât, datele personale ar trebui ţinute la un minim. Dacă angajatorul vrea să ştie mai multe despre dvs. vă va întreba sau îşi va da seama pe parcurs.

Chiar dacă în formatul CV-ului sunt trecute rubrici pentru informaţii precum starea civilă sau preferinţele religioase, puteţi să nu le completaţi. Cel mai probabil aceste informaţii nu vor face decât să vă reducă şansele în a obţine jobul. Rasa, vârsta, orientarea politică, detaliile despre familie, dacă deţii sau nu proprietăţi etc. sunt date personale pe baza cărora poţi fi discriminat. În plus, există riscul ca un angajator ocupat să nu le ia în seamă, pentru că se va enerva la vederea unor detalii neimportante. Angajatorii îşi doresc ca totul să fie scurt şi la obiect, să nu îşi piardă timpul.

Ce să nu scrieţi într-un CV. Informaţii inutile

Nu includeţi informaţii inutile care nu vă vor ajuta să progresaţi în cariera pe care o doriţi. Pe nimeni nu interesează responsabilităţile dvs. de pe vremea când lucraţi într-un bar sau ca babysitter, în liceu sau facultate.

Menţionarea în CV a unor hobby-uri ce pot părea ciudate pentru unii angajatori sau în opoziţie cu convingerile lor este de prisos, spun experţii în HR. Astfel, cei care şi-au trecut în CV lucruri de genul "îmi place să mă uit la televizor", sau "ador să petrec ore întregi la cumpărături", ar fi cazul să le şteargă.

Cu alte cuvinte, nu adaugaţi nimic în plus dacă nu este relevant pentru job-ul la care aţi aplicat. Altfel, nu va înseamnă decât o irosire de spaţiu, dar şi de timp pentru angajator.

Ce să nu scrieţi într-un CV. Scurt şi la obiect

CV-ul nu trebuie să ocupe mai multe pagini. Acest lucru poate fi dificil dacă aţi acumulat multă experienţă cu care vă mândriţi. Dar asta nu înseamnă că este şi relevantă. Scoateţi acele informaţii care nu privesc job-ul la care aţi aplicat, angajatorii nu au timp să citească pagini întregi.

Ce să nu scrieţi într-un CV. Atenţie la greşelile de scriere

Agenţii de recrutare resping zilnic o mulţime de CV-uri din cauza greşelilor de scriere, chiar dacă este vorba doar de erori de tastare sau din neatenţie. Evitaţi şi fonturile învechite, precum Times New Roman, în redactarea CV-ului. Alegeţi mai degrabă Arial.

Ce să nu scrieţi într-un CV. Nu scrieţi în CV că aţi fost concediat

CV-ul trebuie să vă pună într-o lumină pozitivă. Dacă includeţi date cum că aţi fost dat afară pentru lipsă de performanţă, furt din companie, sau alte defecte, garantat că nu veţi avea parte de niciun interviu.

Ce să nu scrieţi într-un CV. Nu deformaţi adevărul în privinţa experienţei sau educaţiei.

Toţi specialiştii în angajări sunt de acord că linia dintre „înflorire” şi „invenţie” este destul de subţire în CV-urile candidaţilor, şi îi costă de foarte multe ori locul de muncă dorit. Una dintre cele mai comune minciuni din CV-uri este timpul petrecut la un loc de muncă. Mulţi oameni îşi îmbogăţesc experienţa ficitv. De exemplu, dacă au lucrat 3 luni într-un loc, au tendinţa de a pune pe CV: un an de experienţă şi tot aşa. Există foarte mari şanse să fiţi prins cu astfel de minciuni – angajatorului îi trebuie doar un telefon ca să afle adevărul. Aşa că sfatul specialiştilor este să vă reprezentaţi într-un mod corect.

Ce să nu scrieţi într-un CV. Nu includeţi un e-mail neprofesional

Adresa de email care va fi scrisă în CV va fi una personală, care să conţină numele şi nu alte porecle. În nici un caz nu vă treceţi adresa de email de la actualul job, avertizează cei din HR.

Ce să nu scrieţi într-un CV. Aşteptări salariale

Mulţi candidaţi se simt incomod să discute despre cererile salariale. Şi asta pentru un motiv bine întemeiat: cerea unui sume prea mari sau a uneia prea mici îi poate costa job-ul. Aşteptările salariale nu îşi au locul în CV, decât numai dacă angajatorul cere acest lucru.

Ce să nu scrieţi într-un CV. Poza

În unele industrii, includerea unei poze sau a unui portofoliu de poze, este absolut necesar. Dar dacă nu este cazul, nu vă ataşaţi o poză la CV.

Potrivit specialiştilor în domeniul angajărilor, includerea unei poze în CV dă o impresie greşită angajatorului şi nu este o tactică bună de găsire a unui loc de muncă. Mai mult decât atât, este ilegal ca angajatorii să discrimineze între concurenţii pe un post în baza felului în care aceştia arată. În plus, includerea unei poze poate avea consecinţe neplăcute, cum ar fi angajarea pe un post pe care nu sunteţi competent/a, urmată apoi de hărţuire sexuală – s-a întâmplat în multe cazuri.

Site-urile de recrutări sunt pline de sfaturi şi de modele de CV-uri. Trebuie să ştiţi când este bine să menţionaţi anumite lucruri care vă pot pune în fruntea listei de potenţiali angajaţi. Este bine să aveţi în vedere că CV-ul trebuie adaptat pentru fiecare loc de muncă în parte pentru care aplicaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură