Ce s-a întâmplat cu suspendarea exportului de lemn, proiect fluturat de Ponta în mijlocul protestelor

Păduri tăiate
Păduri tăiate

În luna mai, pe fundalul imensului scandal generat de adoptarea noului Cod Silvic şi a protestelor de stradă împotriva defrişărilor ilegale, premierul Victor Ponta adopta un proiect de lege care viza limitarea exporturilor de lemn şi nu o ordonanţă de urgenţă aşa cum se anunţase iniţial, ceea ce înseamnă că actul normativ trebuia să treacă prin circuitul parlamentar.

Protestele au trecut, codul a fost adoptat, iar graba de atunci a dispărut şi ea. Adoptarea proiectul a fost lăsată pentru mai târziu, după vacanţa parlamentară, deşi premierul Ponta susţinea atunci, potrivit Digi24, că actul normativ va fi avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere, după care urmează votul.

A trecut o lună jumătate de la acele declaraţii şi parlamentarii au intrat bine-mersi în vacanţă. Între timp, proiectul de lege a trecut de Senat cu doar două săptămâni în urmă, în timp ce Camera Deputaţilor nici nu s-a pronunţat asupra chestiunii.

Interdicţia exportului de buşteni, cherestea şi lemn de foc, impusă prin respectivul proiect de lege, era valabilă, dacă ar fi fost aplicată, până la 31 august. Potrivit publicaţiei citate, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că rămâne de văzut abia în luna septembrie care va fi forma finală a legii.

Exporturile de lemn românesc sunt an de an tot mai mari. Dacă în 2007 erau de circa 500 de milioane de euro, în şase ani aproape că s-au dublat.

Criticii susţin însă că răspunsul la stoparea defrişărilor abuzive nu stă în interzicerea exporturilor, mai ales că decizia ar intra în contradicţiei cu normele Uniunii Europene privind libera circulaţie a mărfurilor. Rezolvarea ar sta, în principiu, în restricţionarea prin lege a tăierii copacilor.

Din datele oficiale reiese că, din totalul de lemne tăiate, o treime sunt tăiate în mod ilegal. Anual, din cele 27 de milioane de metri cubi de lemne, 8 milioane sunt tăiate la negru.

Ministerul Mediului susţine că valoarea lemnului tăiat ilegal se ridică la 260 de milioane de euro. Însă supravegherea autorităţilor din domeniu este slabă, dimensiunea reală a defrişărilor ilegale rămânând învăluită în mister.

De-a lungul timpului, ONG-urile de mediu au acuzat marile companii din industria forestieră locală de implicare în tăierile ilegale de copaci, lemnul obţinut fiind ulterior vândut peste graniţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne