Ce români apar în dezvăluirile afacerilor secrete a 130.000 de oameni din întrega lume

Sorin Ovidiu Vintu
Sorin Ovidiu Vintu (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
05.04.2013

Afacerile secrete, multe dintre ele derulate prin firme offshore din paradisuri fiscale, au fost tema de documentare pentru 86 de jurnalişti din 46 de ţări care au investigat modul în care cunoscuţi oameni de afaceri s-au îmbogăţit. Ziariştii au plecat de la o scurgere de informaţii şi au aflat secretele a 120.000 de companii offshore şi a aproape 130.000 de persoane, printre care politicieni, artişti şi oameni de afaceri din peste 170 de ţări, între care şi România.

Investigaţiile coordonate de The Internaţional Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), parte a Center for Public Integrity din Washington, au scos la iveală detalii interesante despre cum se fac banii în lumea bogaţilor. "Această investigaţie ridică perdeaua de deasupra sistemului offshore şi oferă o imagine transparentă a paradisurilor fiscale şi a persoanelor şi companiilor care beneficiază de ele", a declarat Gerard Ryle, director al ICIJ.

Economistul Ionel Blănculescu a apreciat că ancheta jurnalistică reprezintă "începutul sfârşitului paradisurilor fiscale". Jurnaliştii au dezvăluit numele a peste o mie de oameni de afaceri şi politicieni importanţi, care deţin depozite în valoare de peste 30.000 de miliarde de dolari în paradisuri fiscale, informează Realitatea TV.

România are şi ea reprezentanţi pe lista bogaţilor care au beneficiat de avantajele firmelor offshore. Raportul îi menţionează pe Bogdan Buzăianu, Cristian Borcea, Sorin Roşca Stănescu şi Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan, Victor Harbuz, Ghenadie Nipomici şi Said Shehade Baaklini, conform Hotnews.

"Documentele obţinute în proiectul OffshoreLeaks arată că firma Commonwealth Trust Limited (CTL) este un agent de înregistrare de societăţi offshore care acţionează ca paravan pentru evazionişti, operaţiuni de spălare de bani şi personaje dubioase din Rusia, Europa de Est şi Statele Unite. CTL a fost folosită de mai mulţi oameni de afaceri din România pentru a le înfiinţa societăţi în Insulele Virgine Britanice (BVI)", se arată în ancheta jurnalistică.

Jurnaliştii au descoperit peste 2,5 milioane de documente despre tranzacţii offshore făcute de bogaţi care au ascuns sume importante de bani în paradisuri fiscale precum Insulele Caiman şi Insulele Virgine Britanice. Pe lista celor implicaţi se regăsesc oameni de afaceri ruşi, americani, francezi şi ciprioţi, din Zimbabwe şi din foste state sovietice. Dintre cei mai cunoscuţi se remarcă: fostul trezorier al Partidului Socialist, consilier al preşedintelui francez Francois Hollande, cu investiţii în firme din Caiman, preşedintele Azerbaidjanului, soţia vicepremierului rus şi fiica fostului lider filipinez, Imelda Marcos.

Volumul documentelor este de 160 de ori mai mare decât cel din cazul dezvăluirilor Wikileaks din 2010.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor