CCR respinge sesizarea opoziţiei privind legea lui "Mitralieră"

Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Erată: Ştirea iniţială afirma în mod greşit că CCR a dat undă verde dezincriminării faptelor de corupţie dacă foloasele sunt obţinute pentru altul. De fapt, acea prevedere controversată din legea lui Cătălin Rădulescu picase deja la Curte în anul 2018.

* * *

Curtea Constituţională a respins, miercuri, ca inadmisibilă, sesizarea depusă de USR şi PNL, la începutul lunii mai, privind Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, act normativ promovat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Surse din cadrul CCR au dezvăluit pentru G4media.ro că votul a fost unul "la mustaţă". Judecător raportor a fost Livia Stanciu, care a recomandat respingerea modificării legislative. Alături de ea au votat judecătorii Maya Teodoroiu, Ştefan Minea şi Marian Enache. În schimb, s-au pronunţat pentru dezincriminarea faptelor de corupţie dacă foloasele sunt obţinute pentru altcineva judecătorii Daniel Morar, Mona Pivniceru, Petre Lăzăroiu, Valer Dorneanu şi Attila Varga.

În sesizarea depusă la CCR cu privire la modificarea art. 12 din Legea nr. 78/2000, PNL şi USR consideră că încalcă Legea fundamentală prevederile prin care sunt dezincriminate faptele prevăzute în cuprinsul lit. a) şi b) ale art. 12 în cazul în care faptele sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum şi în cazul în care faptele sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale.

Semnatarii sesizării consideră că modificarea adusă art. 12 din Legea 78/2000 încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi ale art. 147 alin. (4) din Constituţia României. Concret, în cadrul procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei CCR nr. 584/2018, Parlamentul României a ignorat considerente cu caracter general din decizia precizată, fapt care afectează, din perspectivă constituţională, conţinutul articolului unic în forma adoptată după reexaminare.