CCM, despre împrumutul din Rusia: Preluarea de către statul R. Moldova a datoriilor companiilor private este contrară intereselor naţionale

Curtea Constituţională a Moldovei
Curtea Constituţională a Moldovei (moldova-suverană.md)

Curtea Constituţională (CCM) a publicat marţi, hotărârea motivată prin care la 7 mai a declarat neconstituţional Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind acordarea împrumutului în sumă de 200 mln euro.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a studiat hotărârea CCM menţionând că sunt foarte clare ”liniile roşii” care trebuie urmate de către Executivul moldovean dacă vrea să negocieze un nou Acord de credit cu Rusia sau cu altcineva.

Astfel, parlamentarul a ţinut să sublinieze prevederile esenţiale ale hotărârii Curţii care au stat la baza anulării Acordului de împrumut cu Rusia:

Prin faptul că Parlamentul nu a fost implicat la etapa negocierilor şi semnării Acordului, a fost încălcat art.1 alin.(3) (principiul legalităţii şi a statului de drept) şi art.66 lit.i) din Constituţie (care prevede că Parlamentul exercită controlul asupra încheierii acordurilor privind împrumuturile şi creditele de stat din surse străine).

Parlamentul nu putea adopta legea de ratificare a Acordului în condiţiile în care Curtea Constituţională nu s-a expus asupra constituţionalităţii Acordului (deşi a fost sesizată în acest sens).

Articolul 7 pct.2 din Acord care prevede preluarea de către statul Republica Moldova a datoriilor companiilor private este neconstituţional întrucât normele acestuia nu sunt clare, contravin intereselor naţionale ale R. Moldova şi nu au are nicio legătură cu obiectul Acordului.

Articolul 3 pct.3 din Acord care se referă la acordarea facilităţilor companiilor ruseşti este neconstituţional întrucât este lipsit de claritate şi nu are nicio legătură cu obiectul Acordului.

Dat fiind faptul că Acordul abundă în prevederi neclare, neincluderea în articolul 11 din Acord a instanţei de judecată/arbitraj care să soluţioneze disputele/litigiile este neconstituţională.

„Întrebarea este dacă autorităţile moldovene vor ţine cont de ele”, a conchis Sergiu Litvinenco.

Igor Dodon a dat asigurări, luni, că cel mai probabil, săptămâna curentă, Guvernul de la Chişinău va demara negocieri cu Federaţia Rusă în privința încheierii unui nou acord de împrumut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe