Dan Dungaciu: „Binomul Plahotniuc-Dodon” a dus la ceea ce este astăzi în R. Moldova

Unioniştii ar putea opri alergatul hamsterului în roată şi da un sens sau o direcţie politicului moldovenesc, afirmă Dan Dungaciu.
Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc
Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc (facebook.com/valeriu munteanu)

La situaţia extrem de grea şi care va deveni şi mai grea anul acesta în Republica Moldova, prin contrast, nici măcar Plahotniuc nu mai pare aşa de negru, susţine analistul politic Dan Dungaciu menţionând că evoluţiile politice din R. Moldova trebuie să fie înţelese după o singură grilă, geopolitică, aceeaşi care a funcţionat de la începutul independenţei până în prezent. Vest versus Est.

În opinia acestuia, refuzul autorităţilor de la Chişinău de a permite staţionarea în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) a ajutorului oferit de România a fost o umilinţă teribilă, în contextul în care două zile mai târziu, de 9 mai, Piaţa a fost plină cu sute de maşini cu steagurile şi însemnele sovietice, muzică rusească etc.

Cu toate acestea, expertul notează într-un interviu pentru Cotidianul că nu e vorba de Plahotniuc în sine, nu înseamnă că ar fi fost bun vreodată – până la urmă „binomul Plahotniuc-Dodon” a dus la ceea ce este astăzi în R. Moldova. Dat fiind contextul, are valoare de întrebuinţare: „PDM a trecut de partea „Vestului”, cel puţin o parte, dar cred că hemoragia nu se va opri aici. E o chestiune de timp.”

Menţionând despre evoluţiile politice de mai departe în R.Moldova expertul român a sugerat politicienilor constituirea unei majorităţi proeuropene apoi schimbarea de guvern. Dar nu acum, ci doar înainte de prezidenţiale.

Cât priveşte mişcarea unionistă, Dan Dungaciu a punctat că unioniştii ar putea opri alergatul hamsterului în roată şi da un sens sau o direcţie politicului moldovenesc.

Dorin Chirtoacă şi Octavian Ţîcu sunt cei de după „generaţia Independenţei” care trebuie împreună să meargă mai departe şi mai sus, adică să devină „generaţia Unirii” consideră analistul precizând că acesta ar fi testul de maturitate al generaţiei unioniste de azi, dacă nu reuşesc împreună, se vor prăbuşi în orgolii şi unitare separat.

Mai multe citiţi în interviul publicat pe Cotidianul.md.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe