CCM: Curtea Supremă de Justiţie va examina temeinicia hotărârilor CSM şi nu doar aspectele procedurale
alte articole
Curtea Constituţională Moldovei (CCM) a declarat luni, 14 mai neconstituţionale prevederile din Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care limitau competenţa Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) de a verifica legalitatea hotărârilor CSM. Până în prezent, CSJ examina legalitatea hotărârilor CSM doar în ceea ce priveşte procedura de emitere şi adoptare în pofida unei hotărâri a CCM din anul 2013 care sugera că CSJ trebuie să verifice nu doar aspectele de procedură, ci şi temeinicia hotărârilor CSM.
Astfel, Curtea a reţinut că prevederile articolului 25 din Legea cu privire la CSM şi ale articolului 10 din Legea contenciosului administrativ nu-i conferă CSJ competenţa de a efectua o reexaminare a stabilirii faptelor de către Consiliul Superior al Magistraturii în cauzele disciplinare împotriva judecătorilor. Prin urmare, CSJ este împiedicată să examineze probleme care pot fi fundamentale pentru litigiile cu care este sesizată.
CCM a mai notat că, pentru respectarea standardelor articolului 20 din Constituţie, CSJ trebuie să aibă, în materia controlului contestaţiilor la hotărârile CSM, capacitatea de a soluţiona problemele cu care se confruntă într-o manieră eficientă şi să realizeze un control la fel de eficient al cauzelor.
Curtea a hotărât că până la modificarea textelor de lege declarate neconstituţionale, CSJ va efectua un control deplin, în fapt şi în drept, în privinţa hotărârilor CSM care au fost contestate în faţa sa.
În context, avocata Domnicăi Manole, Viorica Grecu a menţionat că în jurul normei declarate neconstituţionale ar fi fost o ”bătălie” întreagă de argumente pro şi contra. Judecătorii - reclamanţi îşi doresc acest lucru de ani buni, însă cei care iau deciziile, mai puţin. ”În România hotărârile CSM pot fi contestate pe fond. Jurisprudenţa Curţii Europene din ultimii doi ani indică exact acelaşi lucru.”
Excepţia de neconstituţionalitate care a stat la baza cauzei a fost ridicată de către judecătorul Gheorghe Muntean, parte într-un proces pendinte la CSJ. Potrivit acestuia, controlul hotărârilor CSM se limitează doar la verificarea procedurii de emitere/adoptare, deşi hotărârile CSM ar putea fi ilegale şi din alte motive.
Hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al RM şi nu implică revizuirea hotărârilor CSJ deja pronunţate împotriva hotărârilor contestate ale CSM.