Cazul Magniţki ar putea fi rejudecat

Anchetatorii Ministerului rus de Interne au anunţat că sunt dispuşi la o rejudecare a cazului lui Serghei Magniţki, auditor al Hermitage Capital, care a decedat în închisoare.

Boris Kibis, unul dintre anchetatorii însărcinaţi cu acest caz, a trimis o scrisoare rudelor lui Magniţki şi avocaţilor Hermitage Capital, în care a spus că investigaţia preliminară în dosar s-a încheiat şi că toate documentele sunt pregătite pentru a fi prezentate în instanţă.

Rudele lui Magniţki pot evita o audiere în instanţă, dacă "refuză dreptul la reabilitare", se arată în scrisoare.

"Nu au existat cazuri de procese postum în istoria modernă. Nu există nicio ţară din lume în care să fie fost prezentate instanţei cazuri ale unor persoane care au murit şi, în acest caz, vorbim despre o persoană care a fost ucisă de ofiţerii de investigaţii ruşi", a declarat un reprezentant al Hermitage Capital.

Arestat în noiembrie 2008 pentru acuzaţii de evaziune fiscală, Magniţki a murit în arest un an mai târziu, după ce i s-au refuzat îngrijiri medicale. Auditorul în vârstă de 37 de ani a acuzat oficiali din poliţie şi din Fisc pentru o fraudă fiscală în valoare de 230 de milioane de dolari.

În noiembrie 2011, Hermitage Capital a pregătit un raport de 100 de pagini, în care se afirmă că Magniţki a fost torturat în arest .

Cazul a fost închis la moartea bărbatului. Însă în august 2011, la aproape doi ani de la deces, cazul a fost redeschis la cererea Parchetului General.

Kibis a fost numit anchetator însărcinat cu dosarul.

În decembrie, mama lui Magniţki a spus că Kibis i-a sugerat să renunţe la reabilitarea fiului său, în schimbul renunţării la procedurile penale care îl vizau. Femeia a refuzat categoric această propunere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe