Cât mai costă contrabanda cu ţigări la graniţa cu Ungaria

Diverse mărci de ţigări pe rafturile unui magazin. (Mark Wilson / Getty Images)
Bogdan Costea
27.07.2012

Şpaga oferită de grupările de contrabandişti poliţiştilor de frontieră de la frontiera cu Ucraina a devenit tot mai mare de la an la an, astfel încât faţă de cei 40 de euro cât plăteau în urmă cu doi ani pentru fiecare bax de ţigări introdus în ţară peste fâşia verde, acum contrabandiştii au ajuns să ofere 65 de euro pe bax. “Gazeta de nord-vest” din Satu Mare scrie că, în pofida acestei creşteri cu peste 50% a spăgii, capturile realizate în ultima vreme, în special în zona Oaşului, demonstrează că activitatea de contrabandă este în continuare foarte rentabilă când se lucrează cu cantităţi mari de ţigări. La o singură acţiune peste fâşia verde, contrabandiştii introduc în ţară sute de baxuri. Un bax conţine 50 de cartuşe, adică 500 de pachete de ţigări. Deocamdată, un singur poliţist de frontieră s-a autodenunţat în acest an, anunţând DNA despre tentativa de mituire.

În cursul anului 2010, o grupare de contrabandişti a încercat recrutarea unor poliţişti de frontieră din cadrul SPF Halmeu, cărora le-au oferit 14.000 euro şi 24.000 de lei pentru a le facilita introducerea ilegală în ţară a ţigărilor, însă cei de la frontieră s-au autodenunţat. Procurorii DNA au autorizat două livrări supravegheate, prin care contrabandiştii au introdus ilegal în România circa 300 baxuri de ţigări. Pentru cele două acţiuni, membrii reţelei au oferit poliţiştilor de frontieră drept mită suma de 5.000 euro şi 24.000 lei, adică circa 40 de euro pe bax.

Potrivit DGA Satu Mare, spre sfârşitul anului 2010, traficanţii ofereau deja o mită de circa 50 de euro pe bax, iar contrabandiştii introduceau în ţară sute de baxuri la o singură acţiune. Astfel, un poliţist de frontieră putea câştiga câteva mii de euro permiţând unei grupări de traficanţi să efectueze un singur transport de ţigări peste fâşia verde. Având în vedere aceste posibilităţi de câştig ilicit, nici nu e de mirare că, ani la rând, poliţiştii de frontieră dominau topul corupţilor depistaţi de DGA.

În urmă cu doi ani, şeful DGA Satu Mare, comisarul şef Stelian Călugăru, a afirmat că poliţiştii de pe frontiera cu Ucraina sunt supuşi unor tentaţii enorme. “La o trecere din asta, un poliţist de frontieră poate lua mii de euro, ar fi simplu să întoarcă spatele, să spună că nu a văzut, pentru că are sector mare, nici la răspundere nu poate fi tras”, a precizat comisarul şef Călugăru.

La o trecere din asta, un poliţist de frontieră poate lua mii de euro, ar fi simplu să întoarcă spatele, să spună că nu a văzut, pentru că are sector mare, nici la răspundere nu poate fi tras

Trei contrabandişti din Bixad au promis 24.000 de euro şi un autoturism unui agent de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Negreşti-Oaş pentru ca poliţistul de la frontieră să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să le faciliteze introducerea în ţară, în mod ilegal, a unor cantităţi de ţigări de contrabandă provenite din Ucraina. Împărţind suma promisă la numărul de baxuri trecute peste fâşie, fără a mai calcula valoarea autoturismului, rezultă că respectivii contrabandişti au ajuns să plătească aproape 65 de euro pentru un bax de ţigări ucrainene. Poliţistului de frontieră contactat de contrabandişti i s-a cerut să furnizeze şi o serie de date şi informaţii referitoare la dispunerea şi repartizarea lucrătorilor poliţiei de frontieră pe graniţă, dar şi amplasamentul dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte a frontierei de stat, autoturismul reprezentând plata pentru acest gen de informaţii.

Cea mai mare parte a ţigărilor ucrainene introduse în România este transportată în TIR-uri în diverse ţări din Uniunea Europeană, unde un singur pachet de ţigări vândut pe sub mână costă cât un cartuş întreg de ţigări, adică zece pachete, calculat la preţul pe care contrabandiştii sătmăreni îl plătesc furnizorilor lor ucraineni. În general, ţigările sunt ascunse în pereţii laterali ai TIR-urilor sau în încărcătura acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor