Casa Albă: Forţele ruseşti adunate la graniţa estică şi sudică a Ucrainei sunt gata de invazie

Tony Blinken, consultant în probleme de Securitate, arhivă
Tony Blinken, consultant în probleme de Securitate, arhivă (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

Oficialii de la Casa Albă au avertizat, duminică, că trupele ruseşti adunate la graniţa estică şi sudică a Ucrainei sunt pregătite de invazie, în timp ce guvernul de la Kiev a anunţat că posibilitatea unui război cu Moscova devine din ce în ce mai reală.

La scurt timp după avertizarea emisă de comandantul şef al forţelor NATO din Europa, Philip Breedlove, cu privire la numărul mare de trupe ruseşti pregătite de atac, consilierul pe securitate al preşedintelui american, Tony Blinken, a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să înceapă invazia.

”Este foarte îngrijorător să vedem trupele ruseşti masate la graniţă. Crează potenţialul pentru incidente, instabilitate. Este posibil ca ei să încerce să-i intimideze pe ucraineni. Este posibil că se pregătesc de invazie”, a declarat Blinken.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Deşchiţa, a anunţat că şansele pentru un război cu Moscova ”sunt în creştere”, situaţia fiind ”chiar mai explozivă de acum o săptămână. Ucraina este pregătită să răspundă”.

”În acest moment, când trupele ruseşti vor invada regiunea estică, va fi dificil să le cerem oamenilor care trăiesc acolo să nu răspundă invaziei militare”, a declarat Deşchiţa.

”Putin nu a terminat în Ucraina. Îl vedem că mută forţele într-o poziţie sudică unde poate lua regiunea sudică până la Moldova”, a declarat Mike Rogers, în urma datelor primite din partea serviciilor primite de la serviciile de informaţii americane.

În noaptea dintre duminică şi luni, trupele ruseşti din Crimeea au capturat cu ajutorul autovehiculelor blindate şi a elicopterelor una din ultimele baze militare ucrainene de pe teritoriul peninsulei.

Armata rusă masată la graniţa ucraineană este ”foarte numeroasă şi foarte pregătită” şi ar putea fi o ameninţare chiar şi pentru Republica Moldova, a declarat Breedlove.

Oficialii NATO sunt îngrijoraţi că Putin mai are în obiectiv anexarea Transnistriei. În urmă cu o săptămână liderii separatişti de la Tiraspol au emis o cerere către Moscova în care îşi manifestau anexarea la Federaţia Rusă. Trupele armate ruseşti din Transnistria au efectuat, vineri, exerciţii militare ”în eventualitatea unui atac”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe