Bazele militare ucrainene din Crimeea, luate cu asalt de ruşi (Video)

Forţele armate ruseşti din peninsula Crimeea, Ucraina.
Forţele armate ruseşti din peninsula Crimeea, Ucraina. (captură youtube.com)

Miliţiile pro-ruse au atacat a doua bază ucraineană. Au fost trase focuri de armă şi cel puţin o persoană a fost rănită în timp ce trupele ruse au luat cu asalt sâmbătă o bază aeriană de la Belbek, aflată în apropiere oraşului-port Sevastopol din Crimeea.

Cel puţin şase vehicule blindate ruseşti au luat parte la atac. Focurile de armă şi explozii au putut fi auzite în timp ce blindatele au spart poarta de la intrarea în bază.

O cameră video montată pe un stâlp a filmat incidentul, până când un soldat rus mascat s-a urcat pe stâlp şi a scos din funcţiune camera.

"După ce au intrat cu forţa interiorul teritoriului bazei un bărbat în haine civile a ieşit la ei se pare pe pentru a negocia, dar l-au trântit la pământ cu o lovitură de puşcă şi au început să-l lovească cu bocancii şi patul puştii", a declarat jurnalistul rus Oleg Klimov potrivit The Sydney Morning Herald.

Ruşii au fost primii care au deschis focul, dar au tras în aer, ucrainenii nu şi-au folosit armele, a declarat Klimov.

Yuli Mamchur, comandantul bazei din Ucraina, a declarat că le-a ordonat oamenilor săi să nu opună rezistenţă pentru a evita înregistrarea de victime.

Înainte ca ruşii să ia cu asalt unitatea, colonelul Mamchur le-a ordonat oamenilor să-şi ocupe posturile. Dar cei de la poarta erau înarmaţi doar cu bastoane.

Trupele ucrainene şi-a petrecut după-amiaza arzând documente.

Un batalion de puşcaşi marini din Ucraina, o navă ucraineană în Sevastopol şi alte două bărci în Donuzlav sunt ultimele forţe armate ucrainene rămase în peninsula Crimeea care arborează încă un steag ucrainean după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un tratat de anexare oficială a peninsulei la Rusia, a declarat Alexei Mazepa, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Ucraina.

"Singura comandă pe care am primit-o de la superiorii mei a fost să încerc să ajung înapoi în Ucraina pe cont propriu", a declarat Mazepa, care este încă în Crimeea.

O altă bază militară ucraineană, baza aeriană de la Novofedorivka, aflată în vestul Peninsulei Crimeea, a fost atacată sâmbătă de circa 200 de militanţii pro-ruşi înarmaţi. Aceştia, asistaţi şi de militari ruşi, le-au cerut militarilor ucraineni să-şi părăsească posturile şi au arborat drapelul Rusiei, în locul celui ucrainean.

Militarii ucraineni s-au baricadat în unitate şi au răspuns cu grenade lacrimogene. Ulterior, un ofiţer al armatei ruse a intrat în sediu pentru a negocia cu ucrainenii.

Totodată, marina rusă a preluat controlul şi asupra unicului submarin ucrainean militar aflat la Sevastopol. Ruşi au dat jos steagul Ucrainei şi l-au arborat pe al lor.

Rusia anunţase anterior că le permite militarilor ucraineni să plece din unităţi sau să se înroleze în armata rusă.

Materialul video îl puteţi viziona pe pagina originală Epoch Times România