Avocatul lui Puigdemont: S-a emis mandat de arestare pe numele fostului preşedinte catalan

Avocatul Paul Bekaert a anunţat la televiziunea belgiană de stat că a fost emis mandat de arestare pentru Puigdemont, pe când o sursă din sectorul judiciar a declarat, pentru Reuters că mandatul de arestare încă nu a fost emis, însă acest lucru s-ar putea întâmpla vineri.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Chris McGrath/Getty Images)

Un mandat internaţional de arestare aparent a fost emis pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont.

Avocatul său, Paul Bekaert, a făcut anunţul la televiziunea belgiană de stat.

“Tocmai am aflat de la clientul meu că a fost emis un mandat de arestare pentru [fostul] preşedinte şi patru dintre miniştrii săi care se află în Belgia”, a precizat Bekaert.

Totuşi, o sursă din sectorul judiciar, la curent cu situaţia a declarat, pentru Reuters că mandatul de arestare încă nu a fost emis, deşi acest lucru s-ar putea să aibă loc vineri.

Puigdemont, care anterior a declarat că nu îi este frică să fie arestat, se află în prezent la Bruxelles. El a fugit din Spania la câteva ore după ce au fost lansate acuzaţii de rebeliune, răzvrătire şi utilizare eronată a fondurilor publice împotriva sa şi a altor 14 politicieni catalani.

Guvernul spaniol l-a demis pe Puigdemont şi a dizolvat Parlamentul catalan după ce regiunea a declarat independenţa în urmă cu o săptămână. Declaraţia a fost anunţată după un referendum pentru independenţă ce a avut loc pe 1 octombrie – un vot pe care Madridul l-a declarat ilegal.

Un mandat de extrădare pentru Puigdemont va plasa Bruxelles-ul, sediul UE, într-o poziţie foarte neconfortabilă. UE a rămas în mare parte tăcută cu privire la eforturile Cataloniei de a obţine independenţa, însă Belgia permite cetăţenilor uniunii să ceară azil politic pe teritoriul său. În plus, Belgia are propriile ei probleme cu separatiştii flamanzi.

La începutul acestei săptămâni, Puigdemont a declarat că va încerca să candideze din Bruxelles la alegerile regionale catalane din luna decembrie.

De asemenea, un judecător spaniol a respins joi eliberarea pe cauţiune a 8 foşti miniştri catalani, trimiţându-i la închisoare în aşteptarea procesului lor, iar altul este reţinut până va plăti o cauţiune de 50.000 de euro. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de rebeliune, foştii miniştri ar putea fi închişi pentru perioade de până la 30 de ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe