Capital: Guvernul a declanşat genocidul fiscal

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
02.11.2013

Situaţia din ultimele zile din economia românească este catalogată drept un terorism economic, un genocid fiscal declanşat de Guvernul Ponta prin intermediul ministrului Finanţelor, prin fisc, la adresa economiei private româneşti, scria joi Capital.ro

Se pare că fiscul românesc s-a apucat de adunat birurile. Sute de mii de români, persoane fizice, s-au trezit la uşă cu amenzi de circulaţie, impozite, şi fel şi fel de penalităţi la penalităţi. Orice ban datorat statului este tratat ca o infracţiune, o cauză penală.

Sutele de mii de firme mici şi mijlocii din ţară sunt tratate ca nişte infractori şi evazionişti şi din acest motiv au primit zilele trecute, prin intermediul unei depeşe ANAF, un ultimatum categoric: „Banul sau viaţa!”.

Situaţia actuală în care se găsesc antreprenorii români nu este deloc una plăcută. Oficial, avem creştere economică, businessul duduie. Ministrul Finanţelor Publice, Liviu Voinea, anunţa un deficit bugetar la nouă luni de 1,27%, o creştere economică pentru 2013 de 2,2% şi o diferenţă minoră între încasările şi cheltuielile la buget. Premierul Victor Ponta vorbea despre măriri de salarii şi, imediat, îl ameninţă pe şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) că dacă nu aduce o grămadă de miliarde la buget în foarte scurt timp îşi va pierde locul de muncă. De remarcat este faptul că apar dintr-o dată idei de impozite şi accize noi, majorări ale fiscalităţii şi alte astfel de lucruri menite să stoarcă bani de la populaţie.

Însă în timpul acesta, sute de mii de români angajaţi la privat nu-şi mai pot primi salariile luna aceasta. Motivul - patronii nu au din ce să-i mai plătească pentru că nu mai au bani în conturile golite de fisc.

„Este pentru prima oară în istoria postdecembristă a României când economia ţării este condusă de un analist economic, de un inspector de fisc de carieră şi de un procuror. Mai exact, de un „de ce ne fură”, de un „cum ne fură” şi de un „cine ne fură”. Aproape că nu merită începută discuţia despre rolul statului în economie, contribuabili oneşti, criză, termene de plată reale de 120 de zile sau mai mult”, scria capital.

Capital vede o singură speranţă, anume că datele care au ajuns la vârf au fost trunchiate, iar guvernanţii deşi cunoscători de teorie s-au derapat puţin de realitate.

Se presupune că „premierul Ponta a angajat nişte cheltuieli şi nişte promisiuni bugetare pe nişte cifre şi grafice prezentate de domnii Voinea şi Chiţoiu. La data x, să zicem, statul avea de încasat de la contribuabili y miliarde de euro. Bani electronici evident, pentru că atunci când au venit plăţile guvernanţii s-au trezit că de fapt cifrele de pe hârtie nu se regăsesc în cashul din trezorerie. Fără să-şi dea seama că aceasta este de fapt realitatea factuală a economiei româneşti, secătuită şi alienată după 5 ani de criză, domnul Ponta a înţeles din reflex că şmecheraşii ăştia de antreprenori vor să înşele statul şi nu vor să plătească. Şi, fără prea mult discernământ, a pornit Jihadul asupra economiei, cu consecinţe pe care niciuna din cărţile citite de domnul ministru al bugetului Liviu Voinea nu le poate anticipa”, concluzionează Capital.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor