Canada: Serviciul Secret avertizează. Ministru acuzat de legături cu China

Ministrul (provincial) al Cetăţeniei, Imigraţiei şi Comerţului Internaţional of Citizenship, Immigration, Michael Chan, suspectat de legături cu China, conform publicaţiei The Globe and Mail
Ministrul (provincial) al Cetăţeniei, Imigraţiei şi Comerţului Internaţional of Citizenship, Immigration, Michael Chan, suspectat de legături cu China, conform publicaţiei The Globe and Mail (Becky Zhou/Epoch Times)

Unul dintre cei doi miniştri provinciali suspectaţi în 2010 de către Richard Fadden, fostul director CSIS, ca fiind influenţaţi de elemente străine, a fost identificat în persoana lui Michael Chan, ministru pentru imigraţie şi comerţ în Ontario, a raportat marţi ziarul Globe and Mail.

În cadrul unei audieri din 2010, oficialii CSIS (Serviciul Canadian de Informaţii şi Securitate) au avertizat în mod oficial guvernul provincial din Ontario în legătură cu suspiciunile lor asupra lui Chan.

“Chan a dezvoltat o relaţie prea apropiată cu Consulatul chinez din Toronto, declanşând temeri că ministrul ar fi putut să devină susceptibil la interferenţa Beijing-ului, lucru care ar fi supus riscului interesele naţionale ale Canadei”, conform Globe and Mail.

Audierea din 2010 a avut loc după ce Fadden şi-a retras public comentariile datorită unor reacţii din partea partidelor politice provinciale şi federale.

Chan nu a fost nici suspectat pentru trădare şi nici investigat pentru spionaj. Totuşi, legăturile sale prea apropiate cu oficialii chinezi – în special Zhu Taoying, consul general al Chinei în Toronto până în 2012 – au fost un motiv de îngrijorare pentru CSIS.

În 2011, o sursă care lucra pentru un festival din Markham, Ontario, a dezvăluit ziarului Epoch Times faptul că Chan a ordonat ca acest ziar, care raportează deseori despre probleme politice şi abuzuri ale drepturilor omului din China, să fie exclus din eveniment la cererea consulului general Zhu.

Epoch Times a raportat că “sursa implicată în Festivalul Taste of Asia Street, care a cerut să rămână anonimă, susţine că organizatorii evenimentului au făcut o promisiune verbală lui Michael Chan, (pe atunci) ministru al turismului şi culturii în Ontario, ca în lista mass media să nu fie inclus Epoch Times.”

Sursa a declarat că Zhu a plecat de la eveniment după ce a văzut standul Epoch Times la festival.

Festivalul a primit fonduri în valoare de 75.000 de dolari din partea Celebrate Ontario 2011, un fond administrat de departamentul de atunci al lui Chan, şi anume Ministerul Turismului şi Culturii.

Chan este cunoscut pentru legăturile sale strânse cu China. El a declarat în 2008 unui reporter al filialei din Toronto a agenţiei de ştiri chineze de stat Xinhua, chiar înaintea călătoriei sale în Beijing pentru a participa la Jocurile Olimpice, că a vizitat China de peste 70 de ori de la începutul anilor 1980.

De asemenea, Chan s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt ai UFWD (United Front Work Department), o agenţie care urmăreşte să extindă influenţa Partidului Comunist Chinez prin infiltrarea în ţări străine.

El s-a întâlnit cu Su Xiaoyun, şeful UFWD în provincia Hubei, în 2008, în timpul unei călătorii în China precum şi la un eveniment organizat de Consulatul chinez din Toronto, în 2011. În plus, Chan s-a întâlnit cu Zang Aiming, şeful UFWD din oraşul Qingdao în 2010, conform rapoartelor media.

Michel Juneau-Katsuya, un fost ofiţer senior de informaţii şi director al CSIS, a declarat că UFWD este influenţat de sistemul chinez de servicii de informaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe