Cameron caută sprijinul UE pentru o limitare a imigrării

Premierul britanic, David Cameron.
Premierul britanic, David Cameron. (AFP/Getty Images)

Premierul britanic David Cameron a sugerat vineri că ar putea recomanda o retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană dacă aceasta îl va opri să restricţioneze accesul imigranţilor UE la serviciile sociale britanice, adăugând că este încrezător că nu se va ajunge până acolo.

Planul său, a cărui punere în aplicare rămâne incertă, prevede introducerea unui interval de patru ani înainte ca imigranţii să poată avea acces la anumite avantaje, cum ar fi reduceri de taxe sau locuinţe sociale. O măsură care vizează în primul rând muncitorii slab calificaţi veniţi mai ales din Europa de Est.

Deşi ar putea înfrunta o rezistenţă puternică din partea unor lideri UE precum Angela Merkel, premierul britanic a declarat că propunerile sale vor necesita unele modificări ale tratatelor UE care privesc libertatea de mişcare ca un principiu fundamental.

“Nu există nicio îndoială că planul în ansamblul său va necesita unele modificări ale tratatelor şi sunt încrezător în abilităţile noastre de a negocia”, a declarat Cameron.

Dacă este reales, Cameron a promis că va renegocia legăturile Marii Britanii cu UE înainte să organizeze un referendum în 2017 prin care cetăţenii să decidă dacă vor să rămână sau să plece din blocul european.

“Voi negocia o reducere a imigraţiei în UE şi voi cere ca reforma privind ajutoarele sociale să fie o cerinţă absolută în renegocieri”, a spus el.

“Dacă reuşesc în negocieri atunci voi propune ca ţara noastră să rămână într-o Uniune reformată. Dar dacă temerile noastre nu sunt ascultate şi nu putem să îmbunătăţim relaţia noastră cu UE, atunci bineînţeles că orice va fi posibil”, a declarat Cameron, făcând referire la o posibilă retragere a ţării sale din blocul european.

Conform noului plan, dacă un imigrant vine în Marea Britanie fără a dispune de o ofertă pentru un loc de muncă acesta va fi nevoit să plece din această ţară în 6 luni dacă nu îşi va găsi de lucru.

De asemenea, într-un discurs de rămas-bun susţinut joi la Paris, şeful demisionar al Consiliului European, Herman van Rompuy, şi-a declarat convingerea că celelalte 27 de state membre UE vor fi pregătite să analizeze serios cererile Londrei pentru schimbări: „Eu cred că partenerii europeni ar fi pregătiţi să examineze serios acele cereri care sunt importante pentru Londra, dar nu vor negocia principiile fundamentale ale Uniunii noastre.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe