"Calvarul" - o carte despre supliciul unui mare roman in iadul NKVD-ului si a Gulagului.

Cunoscutul detinut politic Vadim Pirogan, presedintele Asociatiei Detinutilor Politici si a Veteranilor Armatei Romane din Basarabia, a fost umilit de catre Institutul Cultural Roman si a fost nevoit sa-si editeza ultima carte in conditii mai mult decat modeste.
Cunoscutul detinut politic Vadim Pirogan, presedintele Asociatiei Detinutilor Politici si a Veteranilor Armatei Romane din Basarabia, a fost umilit de catre Institutul Cultural Roman si a fost nevoit sa-si editeza ultima carte in conditii mai mult decat modeste. (www.voceabasarabiei.com)

Joi, la Uniunea scriitorilor din Basarabia a fost lansata o noua carte a scriitorului si detinutului politic Vadim Pirogan.

Cartea, editata in conditii grafice foarte modeste (la un simplu copiator) povesteste viata de martir a lui Valentin Serban (Scerbacov), unul din adevaratii luptori anticomunisti ai poporului roman care au trecut dupa 28 iunie 1940 prin tot iadul inchisorilor NKVD-iste si ale GULAG-ului.

122 de pagini de cosmar si de rezistenta a fiintei umane, de demnitate si dragoste de viata. Dar, mai ales, dragoste de neamul romanesc si patria mama.

Cu parere de rau Valentin Serban nu a apucat sa vada aceasta carte. Aparitia ei este un alt calvar al neamului romanesc, al verticalei noastre morale fiindca nici la anul 2005 pentru aceste 122 de pagini nu s-au gasit nici sponsori, nici editori, iar Institutul Cultural Roman a refuzat o cerere de finantare de cateva sute de dolari pe motiv ca tema nu este actualmente o prioritate a ICR si a editurii sale.

www.voceabasarabiei.com informeaza ca scriitorul Vadim Pirogan, fost detinut politic cu ani grei de GULAG, a adresat cererea de finantare a acestei carti personal d-lui Patapievici si a iscalit-o in calitatea lui de presedinte a Asociatiei Detinutilor Politici si a Veteranilor de Razboi ai Armatei Romane din Basarabia.

In conditiile cand Institutul Cultural Roman (ICR) doneaza unor organizatii din Republica Moldova sume uriase care nu se regasesc in actiunile acelor organizatii, este o rusine nationala faptul ca Vadim Pirogan a trebuit sa scoata aceasta cutremuratoare carte in doar 300 de exemplare, copiate la rotaprint si fara posibilitatea de a tipari si fotografiile care demonstreaza calvarul marelui luptator roman, Valentin Serban, impotriva teroarei comuniste.

Mai precizam ca Valentin Serban, dupa eliberarea din Gulag, a trait la Tiraspol fara dreptul de a pleca in Romania unde locuia familia lui. Dupa 1990 el a revenit in Patrie, dar nu a obtinut o pensie de la statul roman, traind in mizerie pana la moarte.

Cei care au misiunea de a condamna comunismul in Romania sunt obligati sa ataseze procesului condamnarii si acest document teribil.

Iata un fragment din "Cuvantul inainte" al acestei carti minunate, pe care www.voceabasarabiei.com va incerca sa o puna pe internet, pentru ca editarea ei intr-un tiraj mai mare si in conditii grafice normale nu este posibila nici in Basarabia cea comunista, nici in Romania cea democratica: "Ne-au furat pamantul stramosesc, ne-au distrus credinta, sufletul, cinstea, constiinta nationala. Am ramas fara Marea Neagra, fara Dunare, fara Carpati, si acum ei vor sa ne distruga ca neam, alungandu-ne de pe acest pamant de milenii al nostru. Ei gasesc in randurile noastre tradatori, mancurti, profitori care pentru un loc caldut, pentru un blid de linte isi vand sufletul, neamul si bastina. Datoria noastra este sa dezvoltam si sa propovaduim adevarul istoric, adevarul stiintific, sa luptam impotriva minciunii si perfidiei dusmanilor neamului nostru romanesc".

La lansarea cartii au participat academicieni, scriitori, oameni de stiinta, publicisti, fosti detinuti politici si deputati in Parlamentul Republicii Moldova. Au vorbit, cu note dure la adresa Institutului Cultural Roman, care in ultimii 15 ani au cheltuit in Basarabia sume uriase pentru proiecte fara nici o eficienta: academicianul Seregiu Berejan, profesorii Victor Cirimpei si Ion Ciocanu, scriitorii Serafim Saca, Andrei Vartic, Anatol Ciocanu, Vlad Zbarciog, publicistul Efim Josanu, doctorul in filologie Veronica Batca si altii.

Vadim Pirogan a multumit celor prezenti si si-a amintit de bunii sai prieteni de la liceul "Ion Creanga" din Balti, Valeriu Gafencu, Ovidiu Creanga, Ion Budisteanu, Valentin Mandacanu si altii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii