Calendarul zodiacal chinezesc - comoara Chinei

Cele 12 animale care reprezinta cei 12 ani ai zodiacului chinez
Cele 12 animale care reprezinta cei 12 ani ai zodiacului chinez (Zhiching Chen/Epoch Times)

Calendarul chinezesc, ca si horoscopul cu care este intercorelat, este o componenta importanta a culturii Chinei antice. Chinezii au toate motivele sa fie mandri de aceste comori, de care s-au folosit toti de-a lungul secolelor si mileniilor, de la taranii simpli la imparati. Cu toate ca stiinta moderna se grabeste deseori sa le eticheteze ca mituri si fabule, calendarul chinezesc are la baza o teorie stiintifica rationala.

Exista trei tipuri de sisteme de calendare: solar, lunar si solar-lunar. Calendarul solar se refera la rotatia Pamantului in jurul Soarelui de un an. Calendarul Lunar reprezinta ciclul selenar - o luna. Anul lunar este mai scurt decat anul solar cu aproximativ 11 zile. Calendarul antic chinez este un calendar solar-lunar. Lunile erau identificate in conformitate cu ciclul lunii - de la luna noua la luna noua, iar anii erau stabiliti conform calendarului solar. Pentru a potrivi lunile la anul solar, aproximativ in fiecare al treilea an se adauga o luna bisecta sau a 13-a. Chinezii numesc de obicei calendarul lor antic "lunar" sau "agricol".

Calendarul chinezesc se spune ca a fost compus in epoca dinastiei Xia (c. 2070-1765 ani i.e.n.). La baza acestuia au stat observatiile asupra corpurilor ceresti, planetelor si meridianelor celeste, eclipticei, etc.

12 animale

12 animale ale calendarului zodiacal chinezesc au fost alese, conform legendei, de catre zei pentru a reprezenta cei 12 ani, care se repeta ciclic. Cele 12 animale se succed dupa cum urmeaza: sobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, sarpele, calul, capra, maimuta, cocosul, cainele si porcul.

12 animale, care reprezinta anii in China, de asemenea, serveau ca amintire pentru vechii chinezi, despre importanta bunei planificari a timpului si a vietii. In acelasi timp, stiinta despre cele 12 animale era strans legata de convingerile despre relatia dintre om si univers.

Legatura Celesta

Un aspect important al calendarului chinezesc este ciclul de 60 de ani. Acesta consta intr-o combinatie de 10 Tian-Gan (trunchiuri ceresti) cu cele 12 Di-Zhi (ramuri pamantesti). Trunchiurile ceresti sunt cele cinci elemente de baza - lemn, foc, pamant, metal, apa - combinate cu cele 2 principii de baza ale filosofiei chineze - Yin si Yang. Ramurile pamantesti sunt semnele zodiacale.

Potrivit teologiei Chinei antice, cele 5 elemente - metal, lemn, apa, foc, pamant - sunt lucruri din care este construit intregul Univers. Proprietatile si interactiunea lor definesc caracteristicile tuturor lucrurilor si fenomenelor. Toata materia tinde sa fie in armonie cu natura si cele 5 elemente conditioneaza echilibrul intre toate materiile si energiile.

Trunchiuri ceresti

Element si energia

1

” Jia

Lemn Yang

2

ä¹™ Yi

Lemn Yin

3

丙 Bin

Foc Yang

4

丁 Ding

Foc Yin

5

戊 Wu

Pamant Yang

6

å·± Ji

Pamant Yin

7

庚 Geng

Metal Yang

8

è¾› Xin

Metal Yin

9

壬 Ren

Apa Yang

10

癸 Gui

Apa Yin

Ramuri Pamantesti

Element si energia

Animal

Luna

Ora zilei

1

子 Zi

Apa Yang

Sobolan

Decembrie

23-1

2

丑 Chou

Pamant Yin

Taur

Ianuarie

1-3

3

寅 Yin

Lemn Yang

Tigru

Februarie

3-5

4

卯 Mao

Lemn Yin

Iepure

Martie

5-7

5

è¾° Chen

Pamant Yang

Dragon

Aprilie

7-9

6

å·³ Si

Foc Yin

Sarpe

Mai

9-11

7

午 Wu

Foc Yang

Cal

Iunie

11-13

8

未 Wei

Pamant Yin

Capra

Iulie

13-15

9

” Shen

Metal Yang

Maimuta

August

15-17

10

e…‰ You

Metal Yin

Cocos

Septembrie

17-19

11

戌 Xu

Pamant Yang

Cainele

Octombrie

19-21

12

亥 Hai

Apa Yin

Porc

Noiembrie

21-23

Pentru a intelege cum lucreaza un ciclu, asociem trunchiurile si ramurile in conformitate cu numerele lor. Luam primul trunchi ceresc si prima ramura pamanteasca — (1,1). Acesta este primul an calendaristic de 60 de ani. Apoi vine anul (2,2), si asa mai departe pana la (10,10) - si se incheie trunchiurile, asa ca o luam de la inceput: combinatia va fi (1,11), iar anul viitor — (2,12). De aceasta data se termina ramurile si vom incepe cu prima ramura, in acelasi timp continuand numerotarea trunchiurilor — (3,1). Si asa trec 60 de ani, timp in care se trece prin 6 cicluri de trunchiuri ceresti si 5 cicluri de ramuri pamantesti. Al 61 an va fi din nou (1,1), incepand un nou ciclu de 60 de ani.

Combinatia dintre trunchiuri ceresti si ramuri pamantesti, animalul, elementul caracteristic si simbolul Yin si Yang formeaza "climatul" fiecarui an.

Se spune ca in anul Yin, oameni folosind resursele si puterea acumulate, trebuie sa se concentreze pe realizarea afacerilor initiate. Iar in anul Yang se recomanda a incepe afaceri noi, a se misca mai departe si ridica mai sus.

Folosind calendarul chinezesc, putem calcula efectul elementelor la momentul nasterii unei persoane. Trunchiurile ceresti si ramurile pamantesti specifice anului vizat, vor deveni componentele cosmice ale omului. Prin urmare, stiind compozitia celor 5 elemente, care definesc viata noastra si luand in considerare legile de interactiune a acestor elemente, legile de schimbare in timp, vechii chinezi preziceau evenimente viitoare ale vietii umane sau destinul tarii, dinastiei. Cu ajutorul calendarului chinezesc, in China se determina ziua norocoasa pentru expeditii, casatorii sau incoronarea noului imparat, etc.

Calendarul chinezesc era utilizat si in armata. Conducatorul renumit de osti si primul-ministru din perioada a Trei Regate (220-280), Zhuge Liang, datorita cunostintelor excelente in astrologie, horoscop si calendaristica, legilor de miscare ale corpurilor ceresti, a anticipat in timpul razboiului actiunile comandantilor inamici si, uneori, cu un numar de osti mai modest a putut invinge adversarul mai puternic.

Stiinta calendarului chinezesc, de asemenea, presupune ca cosmosul si omul sunt strans corelate. In functie de modificarile in pozitia corpurilor ceresti, se petrec si schimbari in evenimentele de pe Pamant. Schimbarea dinastiilor, caderea regatelor, perioade prospere sau razboaie prelungite, toate au motivele lor. Potrivit unei conceptii populare din China antica, cand in societate predomina pacea si virtutea, atunci si tara va avea prosperitate si fericire; iar cand oamenii incep sa aiba grija doar de buzunarele lor, se pot intampla dezastre naturale sau poate incepe razboiul.

Calendarul chinezesc, combinand aspectul stiintific si moral, este o pagina deosebita a culturii acestei minunate tari. Anul 2011, care dupa calendarul chinezesc incepe pe 3 februarie, este anul 28 din ciclul de 60 de ani, cu o combinatie de trunchiuri ceresti si ramuri pamantesti Xin - Mao.

In schimbul Tigrului metalic galben, in 2011 vine un nou simbol — Iepurele. La fel ca Tigrul, acesta va fi turnat din metal de culoare aurie (sau alb, conform altor surse).

Conform legendei vechi, anul Iepurelui, aduce oamenilor o perioada pasnica in care domina o atmosfera de prietenie si intelegere reciproca. Acest an este ideal pentru planificare strategica, stabilirea prioritatilor si stabilirea fundamentelor pentru viitoarele victorii. Iepurele este caracterizat prin timiditate, de aceea dinamismul si intreprinderea actiunilor decisive - evident, nu sunt pe placul lui. In loc de o vointa puternica, el prefera dialogul linistit si sincer intre aderentii sai, si ofera de asemenea suport in dezvoltarea artelor si stiintelor.

Adevarul este ca experienta arata ca iepurele nu este atat de pasnic, cum se vorbeste. Dat fiind ca nu o data in timpul domniei sale, pamantul a fost martor la diverse calamitati globale si locale, invazii militare si schimbari de regimuri, catastrofe mari si accidente. Cu toate acestea, si aceste lucruri, in conformitate cu invataturile din calendarul chinezesc, au propriile motive.