Cad primele capete în scandalul poluării din Capitală. Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti urmează să fie demis

Seful Garzii de Mediu Bucuresti
Seful Garzii de Mediu Bucuresti (G4Media)

Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti, Viorel Glăman, va fi demis în urma scandalului legat de poluarea din Capitală, a relatat, miercuri, publicaţia Hotnews.ro. Şefa Comisariatului Naţional de Mediu, Mărioara Gătej, a declarat pentru sursa citată că a luat la cunoştinţă despre cererea ministrului Mediului de a-l demite pe Viorel Glăvan şi că urmează ca acesta să fie mutat pe altă funcţie în cadrul Comisariatului de Mediu, în cel mult două zile.

"Am luat la cunoştinţă că s-a cerut schimbarea din funcţie a domnului. O să procedez la o mutare a dânsului pe o altă funcţie în cadrul Comisariatului General pentru că în altă parte nu avem unde. Am demarat deja procedura, probabil decizia va fi valabilă cu data de mâine, cel mai târziu poimâine. Se vor delega atribuţiile unui comisar din cadrul Comisariatului Bucureşti, aşa e procedura, cel mai probabil, celui desemnat locţiitor până acum, Andrei Corlan", a declarat şefa Gărzii Naţionale de Mediu, Mărioara Gătej.

Decizia vine în contextul scandalului privind poluarea puternică din Capitală resimţită în noaptea de duminică spre luni, despre care Glăman susţinea, marţi, că ar fi generată de o „inversiune termică”.

„O inversiune termică înseamnă următoarea: favorizând mişcările descrecente ale aerului în primii 100 de metri deasupra solului şi menţinerea unei pelicule de aer umed în stratul din imediata apropiere a acestuia, stratul de până la maxim 10-30 de metri. N-a bătut aerul, s-a format bucla aceasta, la care se adaugă şi poluarea. Eu nu contest că Bucureştiul nu e un oraş poluat”, a declarat Glăman la Digi24.

Într-o intervenţie telefonică la postul citat, jurnalistul Lucian Mândruţă l-a întrebat pe şeful Gărzii de Mediu Bucureşti dacă ştie ce este acela un ecosistem, iar acesta a răspuns că nu ştie.

Glăman a declarat că pentru a vedea dacă atmosfera este poluată în Capitală, dimineaţa când iese din casă „se uită pe cer” să vadă dacă este poluare, ţinând să precizeze că săptămâna aceasta desfăşoară 70 de controale la potenţiali poluatori.

Despre gropile de gunoi şi arderile ilegale de deşeuri, Viorel Glăman declară: „Am auzit de problema aceasta, gropile de gunoi din Bucureşti nu sunt în Bucureşti, sunt pe raza judeţului Ilfov. Pe raza Bucureştiului nu este decât o singură groapă. Eu fac tot ce îmi stă în putinţă! Pe Bucureşti, în 2019, am dat amenzi de 1 milion de lei pe poluare atmosferă şi pe depozite necontrolate de deşeuri”.

Şeful Gărzii de Mediu s-a plâns de salariile pe care el şi subordonaţii săi le primesc şi acuză că, în contextul în care personalul din subordine are un salariu de 3.600 de lei, iar el unul de 4.600 de lei, „se cere nişte performanţe (sic!) extra de la nişte oameni prost plătiţi”.

În acelaşi timp, Glăman a mai precizat că nu există un dispecerat la care pot fi raportate cazuri de poluare gravă şi totuşi în weekend-uri este câte un comisar de permanenţă, care stă acasă, cu telefon şi maşină de serviciu.

Când i s-a atras atenţia că respectivul comisar ar putea verifica site-urile de profil care măsoară calitatea aerului pentru a verifica gradul de poluare, şeful Gărzii de Mediu a răspuns: „Putem să îl obligăm?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură