Bolivia in "febra referendumului” noii Constitutii declara stare de urgenta din cauza febrei galbene

Trinidad, BOLIVIA: Condiţiile groaznice pentru locuinţe favorizează apariţia bolilor în special malarie şi febră galbenă.
Trinidad, BOLIVIA: Condiţiile groaznice pentru locuinţe favorizează apariţia bolilor în special malarie şi febră galbenă. (AIZAR RALDES / AFP / Getty Images)

Dupa un sezon ploios care a afectat indeosebi estul Boliviei, mica si saraca tara sud americana se confrunta cu o epidemie de febra galbena — cea mai severa din ultimii 22 de ani. Regimul lui Evo Morales a declarat la sfarsitul lunii ianuarie starea de urgenta in domeniul sanitar, epidemia intinzandu-se pe aproape intreg teritoriul Boliviei, in ciuda faptului ca autoritatile au tratat chestiunea cu toata seriozitatea inca de la aparitia sa.

Forma clasica de febra galbena, in general raspandita de tantarul numit "aedes aegypti”, este in special primejdioasa pentru copiii mici. Insa de curand in Bolivia a mai fost depistata o varianta a bolii, care cauzeaza hemoragii interne si moartea. Simptomele febrei galbene includ dureri de cap si de incheieturi, varsaturi, eruptii cutanate si febra ridicata.

Ministerul Sanatatii a anuntat la inceputul lunii februarie ca numarul celor infectati cu febra galbena se ridica la 6.700 de persoane. 11 dintre acestea erau infectate cu varianta hemoragica a bolii, 4 dintre ele pierzandu-si viata ca urmare.

In ciuda programului social aplicat de regimul pro stangist al lui Evo Morales care a crescut bugetul alocat spitalelor si a intensificat incercarile de controlare a epidemiei, doctorii sustin ca masurile adoptate sunt inadecvate si autoritatile reactioneaza prea lent. Ca urmare a criticilor, la inceputul lunii februarie organizatii guvernamentale au mobilizat diverse sectoare ale societatii pentru o campanie de curatire a orasului Santa Cruz, intensificand in paralel masurile de stavilire a epidemiei. Neavand insa suficiente fonduri pentru alte masuri preventive, singurul lucru pe care il poate incerca guvernul este impiedicarea raspandirii epidemiei prin distrugerea tantarilor. Astfel ca in zonele umede cu vegetatie bogata autoritatile au recurs la fumigatii pe arii intinse.

O alta problema este ca in Bolivia sistemul sanitar este suprasolicitat. In mod frecvent doctorii trimit acasa bolnavii care nu sunt in stare critica din lipsa de paturi.

Mai este si vesnicul motiv politic. Mai multe organizatii umanitare au acuzat politicienii ca sunt mult prea preocupati de referendumul de modificare a Constitutiei, ignorand o epidemie atat de serioasa. La sfarsitul lunii ianuarie Bolivia a tinut un referendum despre modificari ale Constitutiei pe care regimul lui Evo Morales le doreste implementate, modificari care i-ar acorda lui Evo Morales, printre altele, posibilitatea de a candida pentru un nou mandat la urmatoarele alegeri prezidentiale din decembrie (Constituta actuala nepermitand un al doilea mandat consecutiv).

Teddy Peñafiel, expert in epidemiologie din Cochabamba, a afirmat pentru agentia de stiri EFE ca ploile intense care au cazut in sezonul umed al acestui an au determinat o crestere exponentiala a numarului de tantari, in special in comunitatile mai sarace.

DENCO, un grup de medici din Asia si America Latina, care acorda consultanta privind masurile de control al epidemiilor, afirma insa ca sursa acestei situatii de criza deosebit de virulenta este cresterea necontrolata a populatiei oraselor. Ca urmare acestea se dezvolta deseori haotic, lucru care ajuta la accentuarea unor factori care favorizeaza asemenea maladii. Cresterea demografica are ca urmare inmultirea populatiilor de tantari "aedes aegyptus” care traiesc in habitatul uman. Populatia, in cea mai mare parte cu un grad limitat de educatie, nu coopereaza nici ea si perpetueaza obiceiuri insalubre — cel mai intalnit fiind aruncarea la intamplare a gunoiului menajer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe