BNR cere raportări săptămânale de la băncile cu capital grecesc, spune Florin Georgescu

Epoch Times România
17.06.2011

Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, a declarat joi că banca centrală a luat măsuri preventive de monitorizare atentă, prin raportări săptămânale, a băncilor cu capital grecesc în ceea ce priveşte principalii parametri care reflectă situaţia lor financiară.

"Banca Naţională a României a luat măsuri preventive de monitorizare atentă, prin raportări săptămânale, a băncilor respective în ceea ce priveşte principalii parametri care reflectă situaţia lor financiară, iar rezultatele acestor raportări şi unele verificări, atunci când a fost cazul la faţa locului, au reliefat faptul că ele sunt solide din punct de vedere financiar", a spus Florin Georgescu.

De asemenea, el a declarat că situaţia băncilor din România care au capital grecesc este foarte bună, acestea având o capitalizare peste medie.

"În primul rând, trebuie reţinut şi cunoscut faptul că băncile din România care au ca acţionari bănci greceşti sunt subiecte de drept românesc. Ele sunt organizate, reglementate şi supravegheate în concondanţă cu legislaţia românească, iar datele cele mai recente ne arată faptul că aceste bănci sunt bine capitalizate, au o rată a solvabilităţii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului, de 14,7% şi toate se situează peste nivelul de 11%. Din punct de vedere financiar, ele sunt într-o situaţie foarte bună", a declarat Georgescu.

Acesta a precizat că, în raport cu evoluţiile din Grecia, BNR dispune de un plan de reacţie cuprinzând măsuri care, în conformitate cu legislaţia românească, vor fi aplicate gradual, într-un dozaj adecvat, în funcţie de situaţia concretă a fiecărei bănci cu capital grecesc din România.

"În conformitate cu legislaţia europeană, noi, ca autoritate de reglementare şi supraveghere, nu avem obligaţia de a acţiona preventiv în ceea ce priveşte calitatea de acţionar semnificativ a băncilor-mamă greceşti la băncile subsidiare din România. Numai în momentul în care una dintre aceste bănci îşi dovedeşte incapacitatea de a mai susţine financiar o bancă subsidiară din România, atunci se pot aplica măsuri în acest domeniu, ceea ce nu este cazul, pentru că băncile greceşti, atunci când a fost cazul, au fost foarte prompte în a susţine financiar subsidiarele din România", a mai spus Georgescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor