Beppe Grillo cere depărtarea de UKIP şi o uniune cu liberalii europeni federalişti

Beppe Grillo
Beppe Grillo (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Într-o postare şocantă pe blogul său, duminică, fondatorul mişcării politice italiene Cinque Stelle, Beppe Grillo, a anunţat că partidul său trebuie să taie orice relaţii cu formaţiunea politică anti-europeană UKIP a Marii Britanii şi să încerce să formeze o alianţă cu grupul ALDE, condus de federalistul Guy Verhofstadt.

Dacă schimbarea neaşteptată de macaz va fi aprobată, ar putea conduce la transformarea mişcării anti-sistem Cinque Stelle într-o formaţiune politică de tip establishment, lucru care va linişti într-o oarecare măsură îngrijorările produse de creşterea acesteia în popularitate.

În postarea sa de duminică, Grillo a explicat iniţiativa motivând că din moment ce Nigel Farage a condus Marea Britanie către ieşirea din UE în vară, cele două formaţiuni politice nu mai au un scop comun, şi a recomandat ieşirea din grupul Europe of Freedom and Direct Democracy(EFDD).

“Evenimentele recente din Europa, Brexitul, ne-au condus la concluzia că trebuie să reconsiderăm natura grupului EFDD a scris Grillo. “Odată cu extraordinarul succes al campaniei Brexit, UKIP şi-a atins obiectivul politic - ieşirea din Uniunea Europeană.

În ciuda schimbării drastice a liniei politice, anunţul lui Grillo pare să aibă în vedere viitorul mişcării anti-sistem în PE.

Motivaţia lui Beppe Grillo pare să fie că “Farage a abandonat deja conducerea partidului său, iar parlamentarii britanici vor părăsi PE în următoarea legislatură. Până atunci colegii noştri britanici se vor concentra pe opţiunile care vor determina viitorul politic al Marii Britanii”.

Conform Guardian, Beppe Grillo şi Nigel Farage au format o alianţă extrem de rapid, în timpul unui prânz la Bruxelles, după alegerile euro din 2014. În cadrul acestei alianţe, UKIP a devenit principala forţă britanică din PE, iar Cinque Stelle a devenit a doua forţă italiană în PE, câştigând 17 locuri. Ambele partide au declarat că scopul coaliţiei este “restaurarea libertăţii şi democraţiei naţionale”.

Dar acum Grillo punctează că “a rămâne în EFDD ar însemna că în următorii 2 ani nu vom avea un obiectiv politic comun”.

Tot duminică Beppe Grillo a avansat propunerea formării unei alianţe cu ALDE – Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni - şi a cerut membrilor partidului italian să sprijine iniţiativa în cadrul unui referendum care va fi organizat online duminică şi luni.

ALDE este condus de fostul premier Belgian Guy Verhofstadt, care deţine acum poziţia de negociator şef al UE. Verhofstadt este un cunoscut federalist, iar vederile sale pro-UE vin în contradicţie puternică cu linia politică anti-UE pe care Beppe Grillo şi-a construit cariera politică.

Mişcarea Cinque Stelle l-a ridiculizat în trecut pe Guy Verhofstadt.

Grillo a mai menţionat că dacă Cinque Stelle va rămâne în afara unui grup, nu va putea funcţiona şi că a încercat să negocieze cu Verzii europeni, care însă au declinat propunerea. Fondatorul partidului Italian a mai menţionat că ALDE a fost singurul grup din Parlamentul European care s-a arătat deschis discuţiilor.

Dacă alianţa cu ALDE va fi obţinută, noua formaţiune ar putea deveni cea de-a treia ca mărime, în PE, cu un număr de 68 de parlamentari.

Propunerea de schimbare a macazului mişcării Cinque Stelle nu a fost primită cu aplauze de către toţi membrii partidului. Europarlamentarul Cinque Stelle Marco Zanni a cerut membrilor partidului să se opună schimbării, iar oponenţii lui Grillo din Italia au criticat iniţiativa, Liga Nordică arătând că Cinque Stelle se va alipi celei mai pro-UE formaţiuni din Parlamentul European.

Cinque Stelle a fost fondată în 2009, pe o platformă anti-sistem, devenind rapid una dintre principalele forţe de opoziţie din Italia. Nu are o platformă ideologică bine conturată, însă denunţă corupţia şi dublele standarde ale politicienilor. Partidul a cerut în repetate rânduri organizarea unui referendum care să stabilească dacă Italia rămâne în zona euro, dar nu a cerut ieşirea din Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe