Beppe Grillo critică UE din cauza atacului din Berlin şi a “politicii teribile privind imigraţia”

Liderul Mişcării Cinci Stele a criticat puternic Bruxelles-ul şi propria sa ţară, Italia, pentru că nu au făcut suficient pentru a opri teroriştii să pătrundă pe continent şi să desfăşoare atrocităţi.
Beppe Grillo
Beppe Grillo (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Beppe Grillo, liderul Mişcării Cinci Stele - o mişcare populistă - a declarat într-o postare pe un blog: “Situaţia imigraţiei este scăpată de sub control”.

El a adăugat: “Ţara noastră a devenit un loc unde teroriştii vin şi pleacă şi nu suntem capabili să îi recunoaştem şi să îi raportăm. Se pot plimba prin toată Europa netulburaţi datorită spaţiului Schengen.

“Cei care au dreptul la azil ar trebui să rămână în Italia, iar toţi ceilalţi ar trebui să fie repatriaţi pe loc, începând de astăzi. Acum este momentul să reacţionăm şi să ne protejăm”.

Grillo a cerut de asemenea ca o bază de date europeană pentru suspecţi să fie distribuită în rândul statelor membre UE.

Declaraţiile sale cu privire la prăbuşirea superstatului au avut loc după ce l-a criticat pe fostul premier italian Matteo Renzi, numindu-l “mincinos”.

El a precizat: “Aţi lăsat Italia într-o harababură morală, economică şi instituţională. Aţi divizat ţara în două pe tema constituţiei, propunând o reformă pe care nimeni nu v-a cerut să o prezentaţi deoarece nu aţi fost ales."

Libertatea de mişcare a cetăţenilor pe cuprinsul continentului a fost puternic criticată după atacul terorist din Berlin în care 12 persoane au fost ucise de teroristul Anis Amri, un membru al grupului jihadist Statului Islamic.