Beijingul şi Moscova desfăşoară teste secrete pentru blocarea comunicaţiilor

(Getty Images)

China şi Rusia - ambele având relaţii tensionate cu SUA - au făcut echipă pentru a desfăşura experimente controversate în spaţiu, care ar putea bloca dispozitive de comunicare vitale precum GPS, televiziune şi radio. De asemenea, aparent ele testează noi tehnologii şi examinează modul în care acestea pot afecta atmosfera Pământului, potrivit Express.co.uk.

Cele două ţări au desfăşurat o serie de teste într-o singură lună deasupra Europei. Într-unul dintre teste, aparent ele au modificat atmosfera unei regiuni tot atât de mare cât jumătate din teritoriul Marii Britanii.

Testele au generat temeri că cele două ţări se pregătesc pentru un potenţial conflict viitor cu Occidentul.

Express mai precizează că aceste exerciţii ştiinţifice comune au loc la un nivel neobişnuit de cooperare între China şi Rusia.

Profesorul Guo Lixin de la Facultatea de Fizică şi Inginerie Optoelectronică a Universităţii Xidian din China, a afirmat: “O astfel de cooperare internaţională este foarte rară pentru China. Tehnologia implicată este prea sensibilă”.

Potrivit rapoartelor, experimentele celor două puteri urmăresc să modifice atmosfera Pământului.

În unele cazuri, astfel de acţiuni pot bloca radio-urile şi unele radare, provocând izolarea unor ţări.

Progresele înregistrate în tehnologia militară de către China şi Rusia îngrijorează naţiunile occidentale, care se tem de creşterea nivelului pericolului ce îl reprezintă ţările comuniste.

Au trecut peste 25 de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului, însă rămân în vigoare suspiciunile şi temerile legate de planurile preşedintelui rus Vladimir Putin de a dezvolta armata ţării, în procesul de reclădire a Rusiei ca putere mondială.

Între timp, China a promis că va creşte capabilitatea sa militară în următorii ani.

Anul trecut, preşedintele comunist chinez Xi Jinping a afirmat: “Forţele armate ale poporului vor fi transformate într-o armată de clasă mondială până la mijlocul secolului 21”.

Totuşi, în ciuda testelelor secrete neobişnuite desfăşurate de cele două puteri mondiale, acestea au negat că plănuiesc să îşi folosească cercetările pentru atingerea unor obiective militare. Dar ţinând cont de comportamentul recent tot mai agresiv al Beijingului şi Moscovei, asigurările acestora cu siguranţă nu-i vor linişti pe îngrijoraţi.