BBC News: "România putea fi victimă sau ţap ispăşitor în scandalul cărnii de cal", susţíne Victor Ponta

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
14.02.2013

Dacă, nu ar fi reacţionat foarte repede şi clar, România putea fi "victimă sau ţap ispăşitor" în scandalul cărnii de cal a precizat Victor Ponta pentru televiziunea britanică BBC. Premierul a mai declarat că Guvernul român doreşte să ajute statele şi autorităţile europene să aplice reguli mai bune prin care să evite pe viitor fraudele.

Într-un interviu acordat miercuri pentru BBC News premierul a fost întrebat dacă nu crede că România ar putea fi "victimă sau ţap ispăşitor" în acest caz. Victor Ponta a răspuns că era posibil acest lucru dacă autorităţile de la Bucureşti nu ar fi reacţionat foarte repede şi clar.

"Pentru acest moment sunt satisfăcut de modul în care am reacţionat, dar nu consider că treaba noastră este încheiată doar pentru că nu s-a întâmplat nimic în România. Trebuie să verificăm dublu, triplu, pentru a ajuta toate statele membre şi autorităţile europene să pedepsească firmele vinovate şi să elaboreze reguli şi standarde mai bune pentru viitor", a declarat Victor Ponta.

Scandalul s-a extins în întreaga Europa, după ce a fost descoperită săptămâna trecută carne de cal, în loc de carne de vită, în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie, pachete care au fost produse de subcontractantul francez Comigel.

Potrivit autorităţilor franceze, carnea de cal ar proveni din România, însă ar fi trecut mai întâi pe la un comerciant olandez, apoi pe la altul cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi apoi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor