Baze militare lovite cu rachete în Siria. Israelul suspectat de desfăşurarea atacului

Avion de luptă israelian F-16.
Avion de luptă israelian F-16. (Wikimedia.org)

Mass media de stat siriană a raport un posibil atac străin asupra unor baze militare din provinciile Hama şi Alep, citând mai multe rapoarte şi înregistrări video care circulă în prezent şi înfăţişează mingi mari de foc luminând cerul nopţii.

Zeci de conturi pro-guvernamentale au susţinut pe diverse reţele sociale că Israelul a lansat duminică noaptea un atac aerian asupra depozitului de arme al Brigăzii 47 din Hama. Mass media siriană de stat a precizat că rachetele lansate de un “inamic nespecificat” au lovit poziţii militare în interiorul Siriei, citând o “nouă agresiune cu rachete ostile”, însă fără a identifica agresorul.

Danny Makki – un binecunoscut jurnalist care acoperă războiul sirian la sol – a declarat la rândul său că o sursă militară oficială a afirmat: “Un atac străin a avut loc asupra unor zone din Hama şi Alep la ora locală 10:30 p.m.”.

Makki a mai precizat că “atacurile din această noapte [de duminică] au vizat în principal poziţii cu o puternică prezenţă a unor miliţii susţinute de iranieni”, acest lucru indicând faptul că este posibil ca atacatorul să fie Israelul, deşi afirmaţia nu a putut fi confirmată imediat.

De asemenea, există numeroase zvonuri cu privire la recenta aterizare a unui avion de transport iranian pe aeroportul militar din Hama, posibil chiar una dintre ţintele atacului. În plus, unele rapoarte au susţinut că exploziile au fost foarte puternice, deoarece au fost lovite direct unele depozite de muniţii.

În Alep, 7 rachete au explodat în zone aparent nelocuite din jurul aeroportului internaţional. Nu au fost raportaţi morţi sau răniţi în Alep, însă imaginile arată că o zonă a fost în mod clar lovită.

Se pare că atacul cu rachete a produs un mic cutremur, întrucât Libanul şi Turcia au înregistrat o activitate seismică cu o magnitudine de peste două grade pe scara Richter.

Nici Israelul şi nici SUA nu au recunoscut oficial atacul cu rachete de duminică noaptea şi există speculaţii în unele rapoarte media occidentale că este posibil sî fi fost o acţiune a coaliţiei conduse de americani, deoarece atacul a avut loc în aceeaşi zi în care miliţii loiale guvernului sirian s-au ciocnit cu Forţele Democrate Siriene, care sunt susţinute de SUA, în apropierea oraşului estic Deir Ezzor.

În mod notabil, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat la începutul lunii aprilie că ţara sa va continua “să ia măsuri împotriva [prezenţei] Iranului în Siria”. Joia trecută, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a promis că Israelul va ataca orice încercare a Iranului de a-şi stabili o “prezenţă militară” în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe