Băuturile energizante - un pericol pentru sănătate!

Consumul de băuturi dulci, cum ar fi cele răcoritoare, este una dintre cauzele majore ale obezitaţii şi a bolilor legate de obezitate
Consumul de băuturi dulci, cum ar fi cele răcoritoare, este una dintre cauzele majore ale obezitaţii şi a bolilor legate de obezitate (David McNew / Getty Images)
Ioana Statescu
05.10.2012

Specialiştii în nutriţie trag un semnal de alarmă asupra pericolului pe care consumul regulat de băuturi energizante îl poate constitui pentru sănătate. Principalul motiv îl reprezintă cantităţile foarte mari de zahăr şi de cofeină care se regăsesc în conţinutul acestora, care pot duce la afecţiuni grave ale sănătăţii şi chiar la deces.

Medicul Hans-Peter Kubis, expert în nutriţie, susţine că o cutie mare de energizant de circa 437 mililitri are în componenţă aproximativ 13 linguriţe de zahăr şi 150 de miligrame de cofeină, adică echivalentul a patru ceşti de cafea instant, scrie Daily Mail.

Potrivit medicului Hans-Peter Kubis, cantităţile imense de zahăr şi de cafeină au un efect devastator asupra sănătăţii celor care consumă energizante în mod regulat. Printre efectele menţionate de medicul nutriţionist se numără accelerarea ritmului cardiac, presiune arterială ridicată, probleme cu somnul, creşterea în greutate, spasme musculare, ameţeli şi senzaţie de vomă. Consumul acestui tip de băuturi în mod regulat poate cauza chiar moartea subită.

"Deşi există dovezi clare conform cărora cofeina poate avea şi efecte benefice asupra corpului, precum performanţe cognitive îmbunătăţite, cu toţii suntem conştienţi că aceasta poate avea şi repercusiuni fiziologice grave. Fiecare persoană are un anumit grad de sensibilitate pentru cofeină, şi anumite persoane mai tinere sau cele care au probleme cardiovasculare se expun unor riscuri. De fapt cofeina are tendinţa de a bloca aportul de sânge care ar trebui să ajungă la muşchi, rinichi şi alte ţesuturi", a declarat Kubis.

În plus, medicul Hans-Peter Kubis a explicat că, în vreme ce combinaţia alcool-zahăr-cofeină poate păcăli creierul în a crede că se simte plin de energie, restul corpului trebuie să se adapteze la efectele negative pe care aceste substanţe le au asupra corpului, care uneori pot duce chiar la moarte.

Chiar dacă gustul dulce al energizantelor îi face pe tineri, în special, să fie atraşi de acest tip de băuturi, doctorul Kubis a avertizat că oamenii nu ar trebui să le consume. Comparaţia energizantelor cu cafeaua solubilă sau ceaiul este nepotrivite, deoarece acestea din urmă nu se pot consuma foarte rapid, fiind de obicei prea fierbinţi. Pe deasupra, ceaiul sau cafeaua se servesc în cantităţi mult mai mici, iar acestea nu conţin de obicei mai mult de 51 de grame de zahăr.

"Băuturile energizante au gust dulce, astfel încât ele sunt foarte atrăgătoare pentru copii sau tineri, în timp ce ceaiurile nu sunt atât de atractive pentru aceştia deoarece pot fi amărui. Şansele ca un tânăr să consume un echivalent de 150 miligrame de cofeină din ceai sau cafea sunt foarte mici, în timp ce şansele ca aceştia să consume şi o a doua cutie de băuturi energizante sunt foarte mari", a conchis doctorul Hans-Peter Kubis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor