Băsescu îl recheamă pe ambasadorul din Italia, după ce a lansat critici dure la adresa acestuia

Preşedintele român, Traian Băsescu.
Preşedintele român, Traian Băsescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Epoch Times România
20.12.2011

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi decretul de rechemare al ambasadorului român în Italia, Răzvan-Victor Rusu, pe care l-a criticat recent pentru absenţa de la manifestările organizate la Roma de Ziua Naţională a României.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi două decrete privind rechemarea lui Răzvan-Victor Rusu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Italiană, în Republica Malta şi în Republica San Marino şi a lui Ovidiu Dranga din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Belgiei.

Răzvan-Victor Rusu şi-a început mandatul la 5 decembrie 2007, în contextul evenimentelor provocate de uciderea Giovannei Reggiani, la 30 octombrie, şi declanşarea unui val de xenofobie la adresa românilor din Peninsulă. Mandatul de ambasador al lui Răzvan-Victor Rusu la Roma expiră la 20 decembrie.

La 18 octombrie 2007, când a fost audiat de Comisiile de politică externă ale Parlamentului, preşedintele de atunci al PSD, Mircea Geoană, i-a atras atenţia lui Rusu că este primul ambasador român în Italia din ultima vreme care nu vorbeşte limba italiană.

"Recomandarea mea este să faceţi un efort şi extrem de rapid să începeţi să folosiţi limba italiană în relaţia cu autorităţile italiene", l-a sfătuit atunci Mircea Geoană pe viitorul ambasador.

La 12 decembrie, aflat în vizită în Turcia, preşedintele Traian Băsescu a lansat critici dure la adresa ambasadorului român din Italia, şi a precizat că acesta va reveni cât mai curând în ţară pentru a-şi petrece sărbătorile "în sânul familiei".

"Ziua Naţională a României, 7.000 de români adunaţi la Roma la un spectacol. A venit primarul Romei şi a mulţumit românilor şi ambasadorul României în Italia nu s-a dus. Nu ştiam cum să mă manifest şi mi-aţi dat ocazia să o fac, să-mi manifest aici public dezaprobarea pentru comportamentul ambasadorului nostru de la Roma", a spus atunci şeful statului, la o întâlnire cu membrii comunităţii române de la Ankara.

"E foarte uşor să fii un mai bun ambasador decât ambasadorii noştri", a mai precizat Traian Băsescu.

Tot marţi, preşedintele Traian Băsescu a semnat un decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului între România şi Regatul Spaniei cu privire la funcţionarea Institutului Cultural Român de la Madrid şi a Centrului Spaniol al Institutului Cervantes din Bucureşti, semnat la Madrid la 19 octombrie 2010.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor