Băsescu: E inadmisibil ca Iohannis să vorbească prin presa germană mai mult decât prin cea românească

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
18.05.2015

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat duminică, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1 Tv, faptul că actualul şef de stat, Klaus Iohannis, găseşte de cuviinţă să vorbească mai mult în presă germană decât în cea din ţară noastră despre problemele stringente din ţară.

"Este inadmisibil ca preşedintele României să vorbească în Germania, prin presa germană, mai mult decât vorbeşte prin presa românească. Nu aş vrea să ajungem la situaţia în care, Germania îl are oricum pe Donald Tusk ca servitor acolo, preşedinte al Consiliului European, să mai creeze şi un preşedinte al României, gata să fie băiatul bun, copilul de mingi al Germaniei. Vreau să cred că este doar o întâmplare faptul că ne vorbeşte Iohannis în limba germană", a declarat Traian Băsescu.

Faptul că Iohannis nu îşi exprimă mai des punctele de vedere cu privire la problemele de actualitate este, în opinia fostului preşedinte al ţării, o greşeală.

"După părerea mea, preşedintele Iohannis greşeşte. El se fereşte să semene, într-un fel sau altul, cu abordările pe care le-am avut eu. Adică ieşiri frecvente în care exprimăm puncte de vedere cu privire la ceea ce se întâmplă în spaţiul politic. Greşeşte pentru că România nu e Germania. Dânsul aici face confuzia. Acolo lucrurile sunt aşezate, suntem în altă lume. Punctele de vedere ale preşedintelui trebuie exprimate de câte ori este nevoie, pe cât posibil în limba română.

Dacă o să ne oblige, mă rog, o să învăţăm şi limba germană, dacă devine limbă obligatorie sau limbă oficială în România. Dar deocamdată preşedintele României vorbeşte în limba română, pentru români. Dacă nu e jignitor cumva să vorbeşti limba română. Eu nu mă sfiesc să vorbesc. Îmi place şi cred că un preşedinte trebuie să se adreseze românilor în limba română", a mai afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a acordat duminică un interviu televiziunii publice germane ARD în care a avut o poziţie fermă pro-justiţie ameninţând chiar că va ataca la Curtea Constituţională modificările care vizează Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Interviul a fost susţinut în limba germană.

Recomandăm şi Iohannis: Mă gândesc serios să atac la CCR modificările făcute de Parlament Codului Penal şi CPP.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor