Băsescu: Băncile greceşti şi-au adus aportul la ieşirea României din recesiune, s-au comportat onest

Epoch Times România
29.06.2011

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi, după o întâlnire cu omologul său elen, Karolos Papoulias, că băncile greceşti de pe piaţa bancară românească au avut în timpul crizei un comportament onest, acestea aducându-şi aportul pentru ieşirea României din recesiune.

"Nu este o afirmaţie politică, este răspunsul pe care l-am primit de la guvernatorul BNR: toate cele şapte bănci greceşti de pe piaţa românească au un comportament absolut normal, îşi desfăşoară activitatea bine şi onest pe piaţa bancară a României şi le mulţumim", a spus şeful statului, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele grec, Karolos Papoulias. Băsescu a adăugat că România îşi poate imagina situaţia în care băncile greceşti "privesc cu prioritate către ţara lor" în aceste momente, dar au totuşi "un comportament absolut corect".

Mai mult, Traian Băsescu a arătat că nici în perioada cea mai dificilă pentru România, respectiv 2009 şi 2010, băncile greceşti "nu au făcut niciun pas înapoi", fiind bine capitalizate şi continuând să finanţeze procesele economice din România. "Trebuie să vă spun că, deţinând circa 27% din piaţa bancară românească, băncile greceşti şi-au adus un aport important la ieşirea din recesiune a României şi noi le mulţumim", a subliniat preşedintele.

Pe de altă parte, cei doi şefi de stat au discutat situaţia economică a României şi a Greciei, iar Traian Băsescu i-a mulţumit omologului său pentru sprijinul constant al Republicii Elene, în special în procesul de integrare a României în NATO şi UE, dar şi pentru accesul în spaţiul Schengen.

Preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, a adăugat că în cadrul discuţiile s-a convenit asupra valorificării posibilităţilor de colaborare în toate sectoarele, precum cel energetic, notând necesitatea colaborării bilaterale, dar şi perspectivele excelente de dezvoltare ale relaţiilor economice între cele două ţări. "Mă refer îndeosebi la domeniul energetic, şi mai ales doresc să dau emfază sectoarelor gazului natural, surselor regenerabile şi electricităţii", a arătat Papoulias.

Pe de altă parte, preşedintele Greciei a afirmat că l-a informat pe Traian Băsescu asupra problemei Ciprului, "care constituie unicul caz de invazie şi ocupaţie de teritoriu al Uniunii Europene". "Este paradoxal şi inadmisibil să existe la ora actuală, să staţioneze pe teritoriul unui stat european trupe de invazie", a spus Papoulias, fără a face mai multe precizări.

Mai mult, in cadrul vizitei preşedintelui Greciei s-a semnat şi un memorandum între cele două ţări în domeniul agriculturii.

Preşedintele Republicii Elene, Karolos Papoulias, efecutează marţi şi miercuri o vizită oficială în România, la invitaţia lui Traian Băsescu. Karolos Papoulias a mai efectuat o vizită în România în februarie 2007, însă cei doi şefi de stat s-au mai întâlnit în două rânduri, prima dată în octombrie 2005, la reuniunea la nivel înalt a trilateralei România – Bulgaria – Grecia, şi în cadrul vizitei preşedintelui Traian Băsescu în Grecia, în mai 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor