Băsescu: Am ajuns la un acord cu Ponta. Voi valida miniştrii aleşi în Parlament

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe la Palatul Cotroceni, că a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta în care a convenit că acesta îşi va asuma răspunderea pe programul de guvernare, iar preşedintele va valida miniştri Cabinetului Ponta 3.

„Am avut o nouă discuţie cu premierul. Am ajuns la un acord care constă în următoarele: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un nou program în consecinţă eu voi valida azi miniştrii care au trecut ieri prin parlament. Sper că aşa cum eu îmi respect partea din acord şi partea din acord care revine guvernului să fie respectată în termenii stabiliţi”, a anunţat Traian Băsescu.

Şeful statului a declarat că sesizarea făcută de parlamentarii PDL şi PMP va continua să producă efecte, dacă aceştia nu o retrag, subliniind că i se pare „extrem de important” ca în această situaţie CCR să se pronunţe pentru că este o situaţie absolut nouă.

„Noi am mai avut guverne în care un partid a plecat de la guvernare, ceea ce nu a schimbat programul, pentru că nu a intrat un alt partid şi nu s-au semnat protocale suplimentare. Mai mult, nici denumirea partidelor nu a fost un subiect. Aici avem o situaţie nouă, un partid pleacă de la guvernare, şi vine UDMR. Chiar denumirile utilizate în program nu mai pot fi utilizate, USL nu mai e la guvernare. E important ca CCR să se pronunţe, mai ales ca parlamentarii PDL şi PMP au solicitat acelaşi lucru care a fost şi o exigenţă a mea în relaţia cu premierul”, a declarat preşedintele.

Traian Băsescu a adăugat că speră ca lucrurile să se finalizeze aşa cum a căzut de acord cu premierul, explicând că dacă nu se ajungea la un acord ar fi fost o prelungire a guvernului cu foarte mulţi interimari.

„Atenţie, nu suntem într-o criză guvernamentală. Avem un guvern cu mai mulţi interimari. Suntem într-o situaţie inedită, avem miniştri trecuţi prin parlament şi în acelaşi timp menţinem interimari. Această perioadă s-ar fi putut prelungi foarte mult. Dacă sâmbătă CCR va constata că trebuie un program de guvernare nou, care să includă şi noile înţelegeri la nivelul partidelor, procesul ar fi durat foarte mult, obliga la aşteptare până la depunerea programului, derularea procedurilor parlamentare, inclusiv eventuala moţiune de cenzură. De aceea am ajuns la acest acord, bazat foarte mult pe cuvântul de onoare”, a subliniat şeful statului.

Traian Băsescu s-a angajat să facă validarea miniştrilor la ora 18.00, decretul a plecat deja la Monitorul Oficial. Acesta a adăugat că ceea ce l-a făcut să se răzgândească, a fost angajamentul premierului că va adopta un program de guvernare.

„Sunt convins că va comunica precis termenii înţelegerii, eu am comunicat ce ţine de mine şi motivul pentru care am acceptat”, a precizat Traian Băsescu.

Şeful statului susţine că nu crede că Ponta nu îşi va ţine cuvântul pentru că este „prea important să respectăm amandoi ce am convenit azi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne