Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, asociată oligarhului fugar Ilan Şor, transferată în arest la domiciliu

Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei (europalibera.org)
Maria Maevschi
10.04.2025

Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana a decis transferarea de după gratii în arest la domiciliu pentru 30 de zile a başcanei Găgăuziei, Evghenia Guţul, o aliată fidelă a Kremlinului, notează TV8. Totodată, Evghenia Guţul va trebui să poarte brăţară electronică, se mai arată în decizia luată miercuri 9 aprilie de către magistraţi, asta deşi procurorii au cerut încă o lună de arest în penitenciar.

Evghenia Guţul, secretarul executiv al Consiliului Politic Naţional a Blocului Politic „Pobeda”, creat de oligarhul fugar Ilan Şor la Moscova, a fost prezentă fizic la şedinţa de judecată. Imediat după pronunţarea deciziei, simpatizanţii başcanei, aflaţi în faţa sediului Judecătoriei, au aplaudat şi au chiuit.

Înainte de pronunţare, avocatul başcanei, Sergiu Moraru, a menţionat că solicitarea procurorilor privind arestul preventiv ar fi neîntemeiată şi că aceştia nu au prezentat probe care ar demonstra vinovăţia clientei sale.

„Nu a fost prezentată nicio probă care să ateste riscul eschivării, riscul de influenţare a unor persoane sau riscul de distrugere, influenţare cumva a urmăririi penale. Mă aştept să fie o soluţie legală”, a declarat apărătorul Evgheniei Guţul, deşi Procuratura Anticorupţie a anunţat că a recepţionat un set de acte de la mai multe instituţii ale statului care au semnalat faptul că başcana Găgăuziei, reţinută pe aeroport, ar fi intenţionat să se eschiveze de la urmărirea penală.

În timp ce judecătorii examinau cererea acuzatorului, în faţa Judecătorie, zeci de simpatizanţi ai başcanei au scandat lozinci în susţinerea acesteia.

Başcana Găgăuziei a fost reţinută pe 25 martie pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în momentul în care încerca să părăsească ţara. Potrivit Procuraturii Generale, ea figura deja în sistemele informaţionale cu statut de consemn, fiindu-i interzis să părăsească Republica Moldova.

Evghenia Guţul este acuzată de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) de falsificarea documentelor electorale pentru alegerile din 2023, că ar fi introdus date false privind donaţiile electorale, suplinind contul electoral cu 370 mii de lei din surse interzise de lege.

Totodată, başcana regiunii găgăuze este cercetată şi în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Şor, condus de oligarhul fugar Ilan Şor. Guţul este acuzată că mergea la Moscova pentru a aduce bani în numerar în Republica Moldova, în sume de până la 8.000 de dolari, atât cât permite legislaţia pentru a nu fi declaraţi în vamă, bani utilizaţi pentru activitatea partidului.

Pe un alt capăt de acuzare, Guţul ar fi fost printre organizatorii şi coordonatorii protestelor antiguvernamentale plătite de fugarul Ilan Şor, din 2022.

Amintim că, în vara anului 2024, Statele Unite au impus o serie de sancţiuni care o vizează pe guvernatoarea pro-rusă a regiunii moldoveneşti Găgăuzia, Evghenia Guţul, un demers susţinut de guvernul pro-occidental de la Chişinău.

Sancţiunile anunţate pe site-ul web al Biroului de control al activelor străine al Trezoreriei SUA îngheaţă orice active deţinute de Guţul în Statele Unite şi, în general, le interzic americanilor să facă afaceri cu ea.

Ulterior, în toamna anului 2024, Consiliul Afacerilor Externe din Uniunea Europeană a adoptat măsuri restrictive împotriva Evgheniei Guţul, başcana Găgăuziei, fiind criticată pentru asocierea cu oligarhul fugar Ilan Şor, dar şi pentru vizitele în Federaţia Rusă. Fără să fi avut un mandat constituţional, s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi i-a cerut sprijin pentru Găgăuzia. Aceasta mai este considerată responsabilă pentru promovarea separatismului în Găgăuzia, încercând astfel să răstoarne ordinea constituţională şi ameninţând suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor