Basamakul care ucide: 33 persoane otrăvite de o loţiune cosmetică alcoolică în Irkutsk

.
. (pixabay)

Otrăvire în masă în Irkutsk, Siberia, unde - potrivit agenţiilor de ştiri ruse - cel puţin 33 de persoane au murit şi 16 au fost spitalizate după ce au băut o loţiune cosmetică de baie ce conţinea metanol, deşi eticheta de pe ambalaj indica faptul că nu era potabilă. "În ciuda avertizării – raportează Comitetul de Investigaţii locale - cetăţenii au consumat produsul ca şi cum ar fi fost alcool, dar lichidul conţinea metanol concentrat în loc de etanol".

Potrivit anchetatorilor, zeci de locuitori ai districtului Leninski cu vârste cuprinse între 35 şi 50 de ani au băut loţiunea pentru baie numită "Boiarishnik" (păducel). Două persoane au fost reţinute pentru distribuirea loţiunii cosmetice, dar nu este clar de ce sunt acuzate. Din păcate, în Rusia cazurile de intoxicaţii datorate produselor care conţin alcool, dar care sunt toxice, sunt frecvente. Sunt utilizate ca înlocuitori ale băuturilor alcoolice disponibile la vânzare în mod regulat, deoarece sunt mai ieftine.

"Este un scandal. Este clar că trebuie să punem capăt acestor lucruri, trebuie să interzicem utilizarea unor astfel de substanţe", a declarat prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev.

Pe loţiunea ucigaşă era scris etanol. Eticheta de pe ambalaj indica faptul că loţiunea cosmetică de păducel nu era destinată consumului, dar pe sticlă era scris, de asemenea, şi că aceasta conţinea "93% etanol", motiv pentru care zeci de persoane au ingerat-o ca şi cum ar fi fost o băutură alcoolică la un preţ scăzut.

Cu toate acestea, lichidul conţinea letalul metanol care a provocat moartea a cel puţin 33 de persoane în Irkutsk, a declarat luni, 19 decembrie a.c., pentru agenţia TASS Alexiei Krupin, managerul local al Rosalkogolregulirovanie, agenţia care reglementează vânzarea şi consumul de alcool în Rusia.

Potrivit autorităţilor sanitare, din cele 33 de decese "20 persoane au murit în spital, trei în drum spre spital şi zece înainte de sosirea medicilor".

Surse: Corriere Della Serra, TASS, situl web rbth.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură