Atenţie, autorităţile verifică dacă în România se vând vodcă şi rom cu metanol. Iată lista de băuturi suspecte

Bauturi alcoolice
Bauturi alcoolice (JEAN-PIERRE MULLER/AFP/Getty Images)
Liviu Şerbănescu
18.09.2012

Începând de luni, Direcţiile de Sănătate Publică verifică dacă în România au intrat loturi cu unele mărci de vodcă şi rom care conţin metanol, după ce ANSVSA a anunţat că a fost avertizată prin Sistemul de Alertă Rapidă că în Cehia 19 persoane au murit, iar 36 sunt spitalizate întrucât au consumat astfel de băuturi.

Astfel, purtătorul de cuvânt de la Ministerul Sănătăţii, Oana Grigore, a anunţat marţi că, în urmă cu o zi, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit o avertizare prin Sistemul de Alertă Rapidă cu subiectul "Metanol în vodcă şi rom, origine necunoscută".

Informarea a fost transmisă de specialiştii din Cehia, care au anunţat ţările europene că în prezent au fost raportate 19 decese şi 36 de persoane internate în spitale - din cauza consumului acestor produse - şi că sursa de alcool periculos nu a fost confirmată încă, dar că se desfăşoară o anchetă în acest sens.

Mai exact, direcţiile de sănătate publică din România au primit o alertă de la ANSVSA, iar inspecţia sanitară de stat verifică dacă în ţară există loturi din produsele menţionate în avertizarea respectivă.

Totodată, în cazul în care vor fi descoprite astfel de produse, acestea vor fi confiscate.

În judeţul Suceava, de exemplu, Direcţa de Sănătate Publică a anunţat că va interzice de la comercializare acest tip de produse, dacă sunt identificate în magazine. De asemenea, specialiştii recomandă populaţiei să nu cumpere băuturi alcoolice din surse neautorizate.

În acest caz ieşit din comun, lista de băuturi suspecte conţine mărcile Lašský Tuzemák, Tuzemák, Švestková vodka, Vodka Lunar, Vodka, Hanácká vodka, Meruňka, Albánská borovička, relevă DSP Suceava.

Intoxicaţiile masive cu alcool contrafăcut au provocat moartea a nu mai puţin de 19 persoane în Cehia şi a cinci persoane - care au decedat în 15 zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor