Barna, despre cazul Florea: Nu avem nevoie de rasişti care să ne spună cine ar trebui să aibă copii şi cine nu

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, marţi, că măsurile propuse de primarul din Târgu Mureş, potrivit căruia statul ar trebui să decidă criteriile ce trebuie îndeplinite de cuplurile (de rromi) care doresc să aibă copii, aduc aminte de "perioade negre ale istoriei".

"Atunci când am prezentat public şi am supus dezbaterii interne documentul care propune poziţionarea USR ca partid de centru dreapta modern, am avut în vedere mai ales principiul libertăţii. Împreună cu colegii care susţin acest document, am plecat de la premisa că avem un stat care adesea intră cu picioarele în viaţa privată a cetăţenilor săi. Un stat care împiedică oamenii îşi ducă existenţa aşa cum consideră de cuviinţă şi decide ca şi cum ar şti mai bine decât fiecare dintre noi cum ar trebui să ne trăim viaţa", a susţinut Barna.

În plus, Dan Barna a subliniat că este de "netolerat" ca în 2020, "într-o democraţie aşa cum pretindem că suntem", un primar să vină "să ne spună cine ar trebui să aibă copii şi cine nu".

De asemenea, Barna a cerut ca, în cazul în care primarul Florea nu îşi va da demisia, declaraţiile de acel gen ar trebui să fie sancţionate de cetăţeni.

"'Exemplul' primarului traseist de la Târgu Mureş, Dorin Florea, recunoscut pentru numeroasele sale ieşiri în decor, nu mai are loc în viaţa publică românească. Nimeni nu are dreptul să intervină în decizia unei familii care doreşte să aibă copii. Astfel de declaraţii şi comportamente care amintesc de perioade negre ale istoriei ar trebui să fie sancţionate prompt de cetăţeni, în condiţiile în care domnul Primar nu are decenţa să îşi dea demisia. Apoi ar putea să se apuce de citit Constituţia, legile şi definiţia de dicţionar a bunului simţ", a adăugat Barna.

Nu în ultimul rând, liderul USR a susţinut că administraţia locală are nevoie de "oameni care să înţeleagă nevoie reale ale comunităţilor pe care le reprezintă" şi nu de "traseişti", "rasişti" sau "incompetenţi".

Remarcile dure ale lui Dan Barna vin în contextul în care, în mijlocul dezbaterilor aprinse pe tema dublării alocaţiilor pentru copii, primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a afirmat că statul ar trebui să introducă un set de criterii care trebuie îndeplinite de către orice cuplu care vrea să aibă copii.

Astfel, cuplurile ar trebui să facă dovada că au un loc de muncă stabil, o locuinţă, o situaţie financiară decentă, că au o vârstă adecvată şi un nivel de educaţie minim stabilit prin lege. În caz contrar, n-ar trebui să li se permită să aibă prunci.

Florea mai susţine că, dacă un cuplu care nu îndeplineşte criteriile stabilite face totuşi un copil, acesta ar trebui preluat de stat care "să-i ofere condiţiile corespunzătoare pentru dezvoltare". Detalii aici.