Bao Shuya - un judecător onest şi talentat

Bao Shuya îl recomandă pe Guan Zhong la postul de prim-ministru
Bao Shuya îl recomandă pe Guan Zhong la postul de prim-ministru (Ilustraţie de Zhiching Chen / Epoch Times)

Bao Shuya a fost un oficial celebru în statul Qi, recunoscut ca un judecător onest şi talentat. El a fost, de asemenea, prieten de viaţă al lui Guan Zhong. Datorită recomandării sale, Guan Zhong l-a numit pe ducele Huan de Qi, primul hegemon al alianţei vasale, în semn de recunoaştere a puterii statului Qi.

Ducele Huan de Qi l-a rugat iniţial pe Bao Shuya să fie prim-ministru. Însa Bao l-a recomandat pe Guan Zhong pentru acest post spunând: "Guan este mult mai potrivit decât mine, el m-a depăşit în dragostea faţă de oameni, niciodată nu abuzează de putere; fiind de încredere, respectă legea, ordinea şi poate conduce o armată." Cu toate acestea, Ducele Huan încă avea pică pe Guan, datorita unei încercari de asasinat. Bao i-a spus, "Pe atunci Guan îl servea pe duşmanul tău, şi el a mers la asasin din loialitate faţă de stăpânul său. Dacă aţi putea să-l iertaţi şi să-l trataţi cu respect, el vă va servi cu tot talentul şi loialitatea sa ." Convins de Bao, ducele a renunţat la planul său de răzbunare şi l-a numit pe Guan prim-ministru.

Sub guvernarea lui Guan, statul Qi a devenit cel mai puternic stat. Mai târziu când Guan s-a îmbolnăvit, ducele de Huan l-a vizitat şi au discutat despre succesorul său. El i-a cerut părerea despre Bao Shuya ca următorul prim-ministru". Guan a răspuns:" Bao Shuya este o persoană neprihănită, dar el aşteaptă ca alţii să se comporte în acelaşi mod. Un prim-ministru trebuie să fie tolerant. "

Cineva i-a spus lui Bao despre comentariul lui Guan provocându-l: "La recomandarea ta Guan Zhong a fost graţiat, şi, de asemenea, a fost numit în funcţia de prim-ministru. Însă ca recompensă, el îl descurajează pe Duce să te numească pe tine ca următorul prim-ministru. " Bao a râs şi a spus: "Guan pune interesul public mai presus decât prietenia personală. Acesta a fost motivul pentru care l-am recomandat pe el în primul rând ".

Bao Shuya şi Guan Zhong au fost prieteni pe tot parcursul vieţii lor. Guan a spus odată, "Eu am fost partener de afaceri Bao când eram tineri. Când împarţeam profitul, eu luam mereu mai mult şi Bao niciodată nu a spus că sunt lacom, el ştia că familia mea era săracă. Când i-am cauzat pierderi afacerii sale, Bao nu m-a învinuit, spunând doar că piaţa nu era gata. Am fost demis de mai multe ori de către Duce, dar Bao niciodată nu a gândit că e vina mea. De câteva ori am fugit de pe câmpul de luptă, Bao niciodată nu m-a tratat ca laş, deoarece el ştia că mama mea în vârstă avea nevoie de îngrijire a rămas singură acasă. Când m-am predat Ducelui Huan după o lovitură de stat eşuată, lui Bao nu i-a fost ruşine cu mine, deoarece ştia că visul meu este să servesc statul ca să câştige gloria. Părinţii mi-au dat viaţă, dar numai Bao Shuya este cel care mă înţelege cu adevărat."

Bao Shuya punea interesul public mai presus de interesul personal şi l-a recomandat pe Guan Zhong ca prim-ministru. Pe tot parcursul vieţii lor ei au avut încredere unul în altul. Aceasta este originea zicalei chineze "prietenia lui Guan şi Bao".