Băncile din Coreea de Sud paralizate din cauza hacking-ului

Reţelele de calculatoare de la trei bănci importante din Coreea de Sud şi două agenţii media au fost paralizate miercuri în urma unor atacuri, experţii suspectând Coreea de Nord ca sursă a atacurilor.

Atacul, în urma căruia mulţi sud coreeni nu au putut retrage bani din bancomate, iar companiile de ştiri nu au putut vedea decât un ecran alb pe monitoarele calculatoarelor, a venit împreună cu declaraţia agenţiei naţionale de ştiri a Coreei de Nord, citându-l pe liderul ţării, Kim Jong-un, care a ameninţat cu distrugerea instalaţiilor guvernamentale împreună cu bazele americane din Pacific.

Chiar dacă oficialii americani au infirmat ameninţările, ei au specificat că agenţiile media lovite de atac au fost menţionate în trecut de Coreea de Nord ca potenţiale ţinte. Atacul vine la câteva săptămâni după vizita unui CEO Google în Coreea de Nord. New York Times a citat Comisia coreeană pentru Comunicaţii, declarând joi că atacul a provenit de la adresa unui furnizor pe internet chinez, dar totuşi nu se cunoaşte încă responsabilul.

Mulţi analişti din Seul suspectează faptul că hackerii nord coreeni şi-au îmbunătăţit competenţele în China şi operează de acolo. Anul trecut la o conferinţa a hackerilor, directorul pentru cercetarea ameninţărilor la Zscaler, o companiei ce activează în domeniul securităţii, a declarat că o mână de hackeri chinezi ”sunt foarte bine pregătiţi, informaţi şi conectaţi cu Coreea de Nord.

Atacul de miercuri a avut loc cu ocazia unor exerciţii majore ale militarilor sud coreeni şi americani. Aceste atacuri nu au fost la fel de sofisticate ca cele din China îndreptate către Statele Unite şi mult mai slabe decât atacurile cibernetice ale Statelor Unite şi Israelului împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Dar a fost mai complex decât un atac normal pentru întreruperea serviciului (Denial of Service, DOS) care blochează sistemul prin trimiterea unei cantităţi mari de date.

În ultimii ani, Coreea de Nord a promis că va ataca posturile de televiziune şi ziarele din cauza criticilor aduse guvernului său, precizând chiar coordonatele sediilor acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe