Banca republicană din Transnistria a suplimentat circuitul monetar cu bancnote modificate de 25 şi 100 de ruble

Monezi.
Monezi. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Tatiana Chiriac
12.12.2013

Banca republicană din Transnistria (BRT) a pus în circulaţie bancnote modificate cu valoarea nominală de 25 şi 100 de ruble, de modelul anului 2007. Surse din administraţia băncii au comunicat că designul şi formatul bancnotelor noi, cu modificaţia anului 2012, este similar celui al bancnotelor din modelul anului 2007, dar are elemente suplimentare de protecţie împotriva falsificării.

Astfel, portretul lui Suvorov, banda ornamentală şi inscripţiile "TRANSNISTRIA", "BANCA REPUBLICANĂ DIN TRANSNISTRIA", "DOUĂZECI ŞI CINCI", "RUBLE" sunt executate cu vopsea roşie, vizibilă în razele infraroşii. În plus, în hârtie a fost încorporat un fir de protecţie lat, care pe faţa bancnotei are ieşire la suprafaţă sub formă de două ferestre dreptunghiulare; privit la lumină are aspectul unei fâşii continue, regulate, întunecate. Pe firul de protecţie, la schimbarea unghiului de vedere se observă deplasarea imaginilor (abrevierea "BRT") una în raport cu cealaltă (efectul "Ěîbile"). Pe faţa tuturor bancnotelor modificate a fost introdus un semn distinctiv: textul mărunt "MODIFICAŢIA a.2012".

Bancnotele modificate sunt un mijloc de plată legal pe teritoriul regiunii, urmează să fie acceptate obligatoriu la valoarea nominală în plăţile de toate tipurile de către toate organizaţiile, indiferent de forma de proprietate şi domeniul de activitate, şi vor circula în paralel cu bancnotele de modelul anului 2007, fără restricţii la termen.

Bancnotele de modelul anului 2004 şi 2007, aflate în circulaţie, rămân un mijloc de plată legal pe teritoriul Transnistriei şi vor circula în paralel cu bancnotele de modificaţia anului 2012, urmând să fie retrase din circulaţie treptat, pe măsura uzurii fizice.

Decizia de punere în circulaţie a bancnotelor modificate de modelul anului 2007 şi 2004 a fost luată de BRT încă la sfârşitul anului 2012, precizează Infotag. Bancnotele noi urmau să fie puse în circulaţie din 15 ianuarie 2013, dar din această dată circulă doar bancnote cu valoarea nominală de 1 rublă. În luna mai, circuitul monetar a fost suplimentat prin bancnote modificate de 50 şi 200 rub., iar în luna octombrie - de 10 rub. Potrivit statisticilor monetare, oferta monetară totală (masa monetară completă) a Transnistriei la 1 decembrie constituia peste 6,061 mlrd. rub. locale, în creştere cu 23,7% faţă de începutul anului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor