Banca Naţională a României pune în circulaţie o monedă de aur cu tema Istoria aurului – Patera din Tezaurul de la Pietroasa

Banca Naţională a României,BNR
Banca Naţională a României,BNR (Epoch Times România)

BNR va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 17 decembrie 2012, o monedă din aur cu tema Istoria aurului – Patera din Tezaurul de la Pietroasa, potrivit unui comunicat al băncii.

Valoare nominală va fi de 10 lei. Moneda va avea un diametru de 13,92 mm, greutate de 1,224 g, calitate proof şi cant zimţat.

Aversul monedei prezintă un grup de personaje de pe patera din Tezaurul de la Pietroasa, valoarea nominală „10 LEI” şi stema României; la exterior, în arc de cerc, anul de emisiune „2012” şi inscripţia „ROMANIA”.

Reversul monedei redă personajul feminin din centrul paterei suprapus peste o reprezentare în perspectivă a acesteia; la exterior, inscripţiile în arc de cerc „PATERA” şi „TEZAURUL DE LA PIETROASA”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 de exemplare. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 415,00 lei(buc.

Moneda din aur cu tema Istoria aurului – Patera din Tezaurul de la Pietroasa are putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedei din aur din emisiunea numismatică cu tema Istoria aurului – Patera dinTezaurul de la Pietroasa se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.