Ban Ki-moon discuta despre acuzatiile privind crimele comise de armata sri lankana

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon (Fabrice Coffrini / AFP / Getty Images)

NATIUNILE UNITE — Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a discutat joi cu ministrul sri lankan al drepturilor omului despre acuzatiile conform carora trupele militare din Sri Lanka au executat sumar rebeli Tamil, a declarat ONU.

Televiziunea britanica a difuzat saptamana trecuta un material video care, conform unui grup de sustinere a drepturilor omului din Sri Lanka, arata soldatii sri lankani ucigand rebeli Tamil neinarmati, dezbracati si legati la ochi, in timpul asaltului final desfasurat de armata sri lanka mai devreme in acest an pentru a distruge rebelii Tigrii Tamil.

Ban a discutat despre criza refugiatilor care a urmat infrangerii Tigrilor, in timpul unei intalniri in Geneva cu Mahinda Samarasinghe, ministrul sri lankan pentru administrarea dezastrelor si drepturilor omului, a declarat ONU.

“Ei au discutat despre importanta reconcilierii,” conform unui rezumat al intalnirii emis in New York. “De asemenea ei au discutat despre responsabilitate, in special in lumina recentelor acuzatii privind executiile extrajudiciare.”

Oficialii ONU au confirmat faptul ca Ban a ridicat cu Samarasinghe problema acuzatiilor pe baza materialului video transmis de postul britanic de televiziune Channel 4, care a declarat ca a obtinut materialul de la un grupul Jurnalistii pentru Democratie din Sri Lanka.

Oficialii nu au mentionat cum a raspuns Samarasinghe dar guvernul sri lankan a sustinut ca materialul video este un fals.

Discutarea de catre Ban a acestei probleme, pe marginile unei conferinte in Geneva privind schimbarea climatului, a avut loc dupa ce Statele Unite si-au manifestat ingrijorarea miercuri in legatura cu materialul video.

“Aceste rapoarte sunt foarte tulburatoare, ele sunt de mare ingrijorare,” a declarat reporterilor ambasadorul american la ONU Susan Rice. “Am dori mai multe informatii pe masura ce formulam raspunsul nostru.

Philip Alston, raportor special al ONU asupra executiilor extrajuridice, sumare sau arbitrare, a declarat marti ca el spera ca ONU va deschide o investigatie pentru a determina daca soldatii sri lankani chiar au executat sumar rebelii Tamil, lucru care ar putea fi o violare a legii internationale.

Ban, care a calatorit in Sri Lanka imediat dupa infrangerea Tigrilor intr-o vizita despre care unii critici au declarat ca a fost prost sincronizata, nu a cerut pana acum o astfel de ancheta. Dar el a declarat in luna iunie ca orice acuzatie despre crimele de razboi ar trebui investigate.

Guvernul sri lankan a negat in repetate randuri ca fortele sale militare ar fi vinovate de crime de razboi sau incalcari ale drepturilor omului in ultimele luni ale razboiului vechi de 25 de ani impotriva Tigrilor de Eliberare ai lui Tamil Eelam (LTTE), pe care i-au invins in luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe