Bailout-ul băncii Monte Paschi în pericol: trei creditori importanţi se retrag din acord

Bancnote de 500 de euro.
Bancnote de 500 de euro. (Captură Foto)

Într-un ultim efort pentru a preveni o potenţială contagiere în cadrul sistemului bancar italian – înainte de anunţul de vineri pentru testul de stres pe care banca italiană tulburată Monte Paschi este aşteptată în mare parte sa îl cadă – guvernului lui Matteo Renzi s-a grăbit să organizeze un bailout (salvare financiară) privat al băncii.

Începând de lunea trecută, guvernul italian, conform Financial Times, a încercat să obţină un bailout privat al Monte dei Paschi di Siena, inclusiv un plan pentru strângerea a 5 miliarde de euro pentru a evita naţionalizarea.

Nu a existat nicio asigurare că acest ultim efort va reuşi, în special în condiţiile în care valoarea de piaţă a Monte Paschi a scăzut la 600 milioane de euro, sugerând că bailout-ul va fi un faliment agreat în afara tribunalului, structurat ca o semi-investiţie.

Nu a existat nicio asigurare că noile fonduri nu vor avea aceeaşi soartă cu cele 8 miliarde de euro ce au fost strânse în ultimii doi ani, bani care s-au vaporizat de atunci în gaura aparent fără sfârşit a datoriilor restante ale băncii Monte Paschi.

Actualul proces de bailout privat părea să fie promiţător, când Reuters a raportat că Morgan Stanley şi creditorii italieni Unicredit şi Intesa Sanpaolo s-au retras, conform declaraţiilor date către Reuters de o sursă familiară cu negocierile.

Reuters a declarat joi că banca italiană a încercat “să formeze un consorţiu bancar pentru a garanta creşterea de capital în următoarele 24 de ore”, adică până vineri seara, când vor fi anunţate testele de stres bancar. “Surse bancare au declarat că testele vor arăta că banca are capital insuficient pentru a face faţă crizei sale economice”, mai precizat Reuters.

Monte Paschi încă nu este sortită pierii, deoarece procesul a atras până acum un interes din partea Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank şi Credit Suisse. Ultimele două bănci sunt cele care au de pierdut cel mai mult dacă actuala criză bancară italiană se va răspândi peste graniţă, fie în Germania fie în Franţa.

Surse Reuters au susţinut că, dată fiind situaţia curentă, consorţiul este slab şi sunt necesare multe bănci la bord. O altă sursă, apropiată de creditorul din Toscana, a declarat că vineri se aşteaptă publicarea detaliilor planului de salvare al Montei dei Paschi şi că se prevede un acord preliminar cu un număr suficient de bănci în timp util.

Problema mai mare pentru Renzi este reacţia negativă a publicului în cazul în care Monte Paschi este forţată să accepte un bail-în, şi dacă acest lucru rezultă într-o contagiere a altor bănci.

Nu ar fi pentru prima dată, conform unui raport al Zero Hedge. Un custode pensionat al unei şcoli din Urbino, centrul Italiei, care a cerut să rămână anonim, a pierdut peste noapte 112.000 de euro băgate în obligaţiuni subordonate la Banca Marche, o mare parte din economiile sale de-o viaţă. Banca l-a convins să schimbe titlurile sale de valoare în obligaţiuni subordonate în 2007. El a realizat că a pierdut totul doar atunci când, alarmat de ştirile că banca este în pragul falimentului, a cerut mai multe informaţii la filiala locală în 2015.

Pierderile înregistrate de deţinătorii de obligaţiuni au devenit un subiect fierbinte anul trecut când mass media italiană a transmis drama sinuciderii unui pensionar din apropierea Romei, după ce acesta a descoperit că a pierdut peste 100.000 de euro în decembrie.

Tot în decembrie 2015, Comisia Europeană a susţinut planurile lui Renzi de a compensa deţinătorii de obligaţiuni pentru “potenţiale vânzări de obligaţiuni fără informarea publicului”. Guvernul a aprobat un decret în aprilie 2016 pentru a permite că deţinătorilor de obligaţiuni de la patru creditori falimentari să li se ramburseze aproximativ 80% din valoarea obligaţiunilor, dar numai în cazul în care venitul lor anual este mai mic de 35.000 de euro sau dacă deţin active personale în valoare de sub 100.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie