Baconschi: Suveraniştii români şi-ar dori o aşa-zisă pace cu Rusia la Gurile Dunării

Teodor Baconschi (Facebook/teodor.baconschi.3)
Andrei Pricopie
28.03.2025

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a acuzat, în emisiunea "Politica Zilei" realizată de Ioana Constantin, că aşa-zişii suveranişti români se ocupă mai degrabă de suveranitatea Rusiei asupra fostului bloc sovietic.

Jurnalistă: Am mai observat ceva. Domnul Ciolacu încearcă să joace în zona asta: el este cu America, vrea să ne arate MAGA, din astea. Pe domnul Bolojan îl avem în zona europeană. Eu sper că România n-are această strategie complet tâmpită, imbecilă, să zică: „Domnule, unul dintre lideri e pe zona asta, celălalt e pe zona cealaltă.” Adică noi trebuie să ne creăm o strategie robustă. Am avut şi avem în continuare un parteneriat strategic cu americanii, cel mai important, dar, în acelaşi timp, suntem membri ai Uniunii Europene şi trebuie să ne respectăm şi acest parteneriat.

Domnul Bolojan ne linişteşte că nu trimitem trupe în Ucraina, asta după ce, de dimineaţă, George Simion s-a trezit din baie direct cu Facebook-ul deschis şi a urlat acolo să nu cumva să trimitem trupe. Domnul Bolojan a spus să nu folosim securitatea ţării în scopuri electorale.

Domnule ministru Baconschi, cum vedeţi concluziile de la acest summit, cel puţin pentru România? România e un jucător-cheie pentru monitorizarea armistiţiului de pe Marea Neagră, întărirea flancului estic, creşterea trupelor NATO pe flancul estic şi, de asemenea, România ca zonă de tranzit şi hub în această chestiune.

Teodor Baconschi: Da, aş comenta ce a spus Emmanuel Macron dimineaţă, şi anume că a vorbit, înaintea noului summit european pe Ucraina, cu preşedintele Trump şi că preşedintele Trump s-ar considera păcălit şi trădat dacă Rusia n-ar consimţi la respectarea unui armistiţiu.

Deci, legătura euroatlantică, bineînţeles că se menţine dincolo de scenografia acestor coliziuni între MAGA şi liberalismul european, dar ce contează este ca România să-şi pună în valoare proximitatea geografică faţă de Ucraina şi să acţioneze ca un aliat responsabil, fie în această coaliţie de voinţă a 31 de state care rămân alături de Ucraina şi vor suveranitatea şi independenţa ei, fie în dialog politico-militar cu Statele Unite, pentru că avem baza de la Kogălniceanu.

Dar, evident, deschiderea noastră spre Marea Neagră şi lunga frontieră cu Ucraina fac din România un jucător esenţial în continuarea ajutorului pentru armata ucraineană şi apoi în reconstrucţia Ucrainei. Trebuie să avem, şi la Cotroceni, şi la Victoria, oameni care să înţeleagă contextul, să pregătească ţara pentru asta, să comunice mai bine cu opinia publică şi să stingă aceste frici întreţinute de suveraniştii români, care se ocupă mai cu seamă de suveranitatea Rusiei asupra fostului bloc sovietic şi şi-ar dori o aşa-zisă pace cu Rusia la Gurile Dunării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor