Back in URSS. Putin obţine controlul absolut al Justiţiei

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (ALEKSEI NIKOLSKY / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi legea care fuzionează cele mai importante două instanţe din ţară, respectiv Curtea Supremă de Justiţie şi Curtea Supremă de Arbitraj. Controversata decizie este văzută de mulţi ca fiind menită să consolideze puterea Kremlinului asupra sistemului judiciar al ţării, a informat joi New York Times.

Noua lege reprezintă practic desfiinţarea Curţii Supreme de Arbitraj, care judeca litigiile din afaceri, şi încorporarea acesteia în Curtea Supremă de Justiţie, cel mai înalt organ judiciar penal şi civil al ţării, creând astfel o nouă "superinstanţă". Fuziunea a alarmat oamenii de afaceri şi experţii din domeniul juridic, pentru ca această Curte de Arbitraj a fost considerată ca fiind unul dintre puţinele instituţii de succes din sistemul judiciar rus, care este considerat corupt şi ineficient.

"Este o decizie foarte distructivă. Abordarea care va prevala va fi a Curţii Supreme de Justiţie, care este mult mai conservatoare, cu mult mai sovietică", a declarat avocatul rus Ekaterina Mishina.

Legea este iniţiativa personală a lui Putin, care a susţinut că aceasta este menită să simplifice sistemul judiciar din Rusia şi să prevină emiterea de hotărâri contradictorii de către cele două instanţe.

Preşedintele rus a ignorat complet faptul că atunci când a fost anunţată în luna iunie, măsura a provocat un val de îngrijorare printre majoritatea avocaţilor şi judecătorilor, care nu au găsit niciun motiv valid pentru dizolvarea unei instituţii care a funcţionat mai mult sau mai puţin la standardele internaţionale.

Mai mult decât atât, în noiembrie, 80 de firme de avocatură din Moscova i-au scris o scrisoare lui Putin pentru a obiecta faţă de schimbări. În acelaşi timp, mai mulţi judecători de la Curtea de Arbitraj au demisionat în ultimele luni.

Preşedintele instanţei, Anton Ivanov, a criticat proiectul de lege când acesta a ajuns pe masa parlamentarilor, avertizându-i pe aceştia că legea ar putea duce la "demolarea completă" a sistemului de arbitraj din Rusia. Parlamentarii au ignorat însă aceste avertismente şi au adoptat repede proiectul de lege, în mare parte neschimbat.

Mulţi consideră legea ca fiind un nou semn de întoarcere la un control centralizat asupra instituţiilor publice esenţiale, după o scurtă relaxare care a avut loc între 2008 şi re-alegerea lui Putin în funcţia de preşedinte în 2012.

Conform noii legislaţii, dreptul de a numi procurorii de stat din regiuni a fost transferat de la procurorul general la Vladimir Putin.

Sistemul de justiţie penală din Rusia condus de Curtea Supremă de Justiţie, este de obicei criticat ca fiind sensibil la presiune politică. Mulţi analişti amintesc de cazuri celebre de imixtiune a politicului în justiţie, cum ar fi cel al oligarhului Mihail Hodorkovski care a fost pedepsit personal de Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe