JO de la Soci: 'Capriciile ţarului' sau 'Jocurile lui Putin'?

(ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)

În dimineaţa ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, la 7 februarie, editorialişti din presa franceză nu au evocat sau au evocat prea puţin sportul, văzând în 'lipsa de măsură' a JO de Iarnă din Rusia 'capricii ale ţarului' sau 'Jocurile lui Putin', imaginate de 'Putin imperatorul', informează Le Nouvel Observateur.

'Au existat Jocurile Coca-Cola; prin urmare, există şi Jocurile Putin', notează Patrick Apel-Muller în L'Humanite. 'Nu s-a umblat cu mănuşi în ducerea la bun sfârşit a acestei sarcini monumentale: aceasta nu se practică în regimul de mână forte şi de populism luxos (din Rusia)', îşi exprimă convingerea editorialistul publicaţiei franceze de stânga, estimând că 'acumularea capitalistă este aici (în regimul Putin) pilotată brutal de 'ţar', în detrimentul oamenilor de rând'.

'Capricii ale ţarului', notează Laurent Marchand de la publicaţia Ouest-France, care aminteşte că Putin a ales el însuşi, singur, locul de desfăşurare a JO, în acest 'spaţiu septentrional din Caucaz', unde 'el intenţionează să-şi asume readucerea Moscovei în marele joc al celor puternici, revenirea grandorii ruse'.

Pentru Francois Inizan de la L'Equipe, 'foarte rar JO au fost în asemenea grad personificate şi lipsite de măsură'. 'Vladimir Putin, ţarul de la Kremlin, a lucrat el însuşi la destinul Soci, fără a se preocupa de costurile exorbitante sau de mult-discutatele drepturi ale omului', notează jurnalistul francez.

În paginile publicaţiei La Montagne Centre France, editorialistul Jaqcues Camus ţine isonul: 'Niciodată o competiţie sportivă de anvergură planetară nu a fost în asemenea măsură rodul voinţei unui singur om şi ocazia, pentru acesta, de a-şi etala preşedinţia musculoasă'.

În opinia lui Michel Bassi de la L'Eclair des Pyrenees, preşedintele rus ar trebui să-şi arboreze 'cea mai mare dintre medalii, virtuală, pe care să fie gravat: 'Lui Putin, imperatorul''.

În Le Parisien(Aujourd'hui en France, Matthieu Croissandeau subliniază 'lipsa de măsură' a JO de la Soci, exprimându-şi regretul că Putin 'îşi etalează puterea în faţa lumii'. 'Departe, foarte departe de spiritul olimpic', notează jurnalistul francez citat.

La rândul său, Francois Ernenwein de la publicaţia La Croix aminteşte că cele '50 de miliarde de dolari (36 miliarde de euro) cheltuite (pentru organizarea JO) nu au reuşit să stingă criticile' şi opinează că 'tocmai în timpul acestor JO Vladimir Putin va şti dacă a câştigat pariul de a impresiona lumea'.

'Soci este un decor care ascunde o realitate puţin strălucitoare. Actorii sunt pe scenă, publicul este şi el prezent. Sărbătoarea începe, în ciuda tuturor', subliniază Raymond Couraud în L'Alsace.

'Putin vrea ca lumea întreagă să afle că eterna Rusie s-a întors şi că el se află în fruntea ei', notează, la rândul său, Yves Harte de la Sud-Ouest.

Potrivit lui Dominique Garraud de la publicaţia La Charente Libre, 'dacă o medalie de aur ar trebui să fie atribuită JO de la Soci şi părintelui lor Putin, aceasta este cea a risipei financiare şi de mediu înconjurător'.

În La Republique des Pyrenees, jurnalistul Jean-Marcel Bouguereau evocă 'rateurile şi disfuncţionalităţile legate de organizarea competiţiei: prejudicii ecologice, exproprieri contestabile'. 'Fără îndoială, preţul plătit pentru sanctificarea internaţională a lui Putin', conchide acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe