Kremlinul îl eliberează pe Lebedev, dar îi închide uşa lui Hodorkovski [documentar interzis în Rusia]

Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev
Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev (DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)

Documentar interzis în Rusia, despre Vladimir Putin şi corupţia din Rusia, pe pagina originală a articolului Epoch Times România

Curtea Supremă din Rusia a refuzat să anuleze o creanţă fiscală a lui Mihail Hodorkovski, o decizie care îl va ţine pe fostul magnat al petrolului afară din Rusia, în timp ce a ordonat eliberarea partenerului său de afaceri, Platon Lebedev.

Fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, un cunoscut critic la adresa Kremlinului care a primit o graţiere prezidenţială în decembrie, mai are să plătească 578 de milioane de dolari în creanţelor fiscale, în conformitate cu o hotărâre pronunţată joi de Curtea Supremă de Justiţie de la Moscova.

Decizia instanţei supreme a blocat revenirea lui Hodorkovski în ţară.

"Apărarea va continua să folosească în mod constant fiecare mecanism legal pentru a se renunţa la acuzaţia ilegală", au declarat avocaţii lui Hodorkovski în cadrul unui comunicat publicat pe site-ul lor. "Atâta timp cât acuzaţia există, cortina de fier poate cădea în faţa lui în orice moment".

Anterior, Hodorkovski declara că nu se va întoarce în ţara lui până când nu este sigur că ar putea pleca din nou în orice moment şi că nu îi vor fi aduse acuzaţii suplimentare. El a explicat că momentan nu se poate întoarce în Rusia din cauza unei condamnări care este încă activă şi care l-ar obliga să plătească peste 550 de milioane de dolari.

"Din punct de vedere juridic, condamnarea mea în civil în primul caz nu a fost ridicată şi, potrivit legii ruse, aceasta deschide posibilitate ca eu să nu pot primi autorizaţia de a părăsi ţara", a declarat Hodorkovski, potrivit Interfax.

Mihail Hodorkovski a fost eliberat după 10 ani de închisoare în urma unui proces despre care se crede că a fost comandat politic, a ajuns la începutul lunii ianuarie în Elveţia, după ce a părăsit Berlinul, potrivit unuia dintre purtătorii săi de cuvânt. Hodorkovski a stat în închisoare din 2003 şi urma sa fie eliberat în luna august.

Potrivit televiziunii elveţiene, Hodorkovski şi-a propus să lupte, din Elveţia, pentru eliberarea altor deţinuţi politici aflaţi în închisorile ruseşti.

"Nu pot să trăiesc liniştit când ştiu că există deţinuţi politici care zac în închisori", a declarat acesta.

Curtea Supremă a dispus joi, în urma unei noi examinări, eliberarea asociatului lui Hodorkovski, Platon Lebedev, cu aproximativ patru luni mai devreme, după ce a stat zece ani în închisoare, a informat agenţia RIA Novosti. Arestat în 2003, Lebedev a ispăşit peste zece ani de detenţie, după ce a fost condamnat pentru evaziune fiscală la scara mare, spălare de bani şi deturnare, în cadrul a două procese, denunţate de către opoziţie ca motivate politic.

Putin speriat de popularitatea lui Hodorkovski

Hodorkovski este artizanul companiei Yukos, prima companie petrolieră din Rusia, care avea proiecte ambiţioase abrupt deturnate în momentul în care avionul cu care magnatul aterizase la Novosibirsk, pe 25 octombrie 2003, a fost înconjurat de trupe de securitate ruse şi magnatul a fost arestat.

În februarie 2003, la o reuniune a oamenilor de afaceri cu Vladimir Putin, Hodorkovski i-a spus acestuia că a sosit momentul să pună pe masă problema corupţiei şi l-a acuzat că nu ştie nimic despre economie. Putin l-a avertizat că nu este în măsură să arunce el primul cu piatra, având în vedere că la Yukos au fost destule rufe murdare. Mai mulţi analişti sunt de părere că acea primă ceartă i-a marcat soarta lui Hodorkovski, potrivit El Pais.

În urma unui proces pentru spălare de bani, magnatul a fost condamnat în 2005 la 9 ani de închisoare, reduşi apoi la 8. Hodorkovski era considerat cel mai bogat om al Rusiei, cu o avere estimată de Forbes la 8 miliarde de dolari. El făcea donaţii bibliotecii Congresului SUA, avea deputaţi de încredere în diferite partide ale Dumei de stat şi planuri mari pentru transportul de petrol spre SUA şi China.

După acel proces a urmat un altul, în 2010, la finalul căruia a fost oligarhul a fost condamnat la alţi 14 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. Pe atunci imperiul Yukos fusese deja dezmembrat şi vânduti la preţuri de nimic către apropiaţii puterii, grupul siloviki, şi cele mai mari rezerve petroliere din Siberia au fost înghiţite de compania de stat Rosneft, care continua să gestioneze proiectele concepute de fostul magnat.

În perioada în care Hodorkovski a fost judecat în Rusia pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, autorităţile ruseşti au încercat să confişte suma de aproximativ 5 miliarde de dolari aparţinând companiei Yukos, care erau depozitaţi în Elveţia, dar această ţară nu a dat curs solicitării considerând că procesul lui Hodorkovski este motivat politic. Nu s-a specificat dacă această sumă îi aparţine direct fostului magnat rus şi nici în ce măsură ar putea el să dispună de ea.

În august 2014, Hodorkovski urma să fie eliberat, în cazul în care nu se începea o altă cauză penală împotriva lui. În toţi aceşti ani, el a trecut prin mai multe penitenciare din Moscova, Siberia de Est şi Karelia, unde a cusut mănuşi de bucătărie, a scris articole, eseuri şi cărţi şi a fost atacat cu cuţitul de un alt deţinut. A refuzat întotdeauna să ceară clemenţă ori să se declare vinovat, fapt ce i-a atras respectul tuturor.

Potrivit BBC, Hodorkovski vrea să devină un simbol al celor care sunt încă închişi. Magnatul rus a susţinut că este o necesitate "să se asigure că în Rusia şi în alte ţări din lume că nu vor mai fi prizonieri politici".