Ayatollahul Khamenei: Teheranul va rezista în faţa agresiunii SUA

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a denunţat presiunea americanilor asupra Iranului, la o ceremonie ce a avut loc marţi, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a decesului marelui Ayatollah Ruhollah Khomeini, fondatorul Republicii Islamice a Iranului, potrivit Deutsche Welle.

În discursul susţinut la mausoleul lui Khomeini, care a fost transmis în direct la televiziunea de stat, ayatollahul Khamenei a declarat că “rezistenţa în faţa cererilor excesive şi a agresiunii (bullying) inamicului este singura cale de a-l opri”.

“Rezistenţa are un preţ, dar preţul de a te preda inamicului este mai mare”, a adăugat Khamenei.

Fără a menţiona numele preşedintelui american Donald Trump, Khamenei a afirmat: “Faptul că soarta a peste 300 milioane de oameni se află în mâinile unei persoane cu astfel de caracteristici este un semn al declinului politic al Americii”.

Khamenei a făcut remarcile în condiţiile în care Iranul este una dintre ţările care încalcă în mare măsură drepturile omului.

În plus, liderul suprem a avertizat politicienii iranieni să nu negocieze cu SUA, menţionând: “Oriunde păşesc americanii, izbucneşte un război, începe fratricidul, este instigată revolta sau începe o exploatare sau colonialism”.

Avertizarea a fost făcută la câteva zile după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a sugerat că SUA va negocia cu Iranul “fără niciun fel de precondiţii”.

În mai 2018, administraţia Trump a retras unilateral SUA dintr-un acord nuclear internaţionale semnat în 2015 între Iran şi marile puteri şi ulterior a reimpus sancţiuni economice împotriva Teheranului. Iranul susţine că şi-a respectat obligaţiile prevăzute de acord şi că s-a retras doar din unele puncte ale acestuia după retragerea americanilor.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran s-au amplificat după ce americanii au aplicat noi sancţiuni asupra sectorului petrolier iranian şi după ce SUA a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere B-54 şi rachete de croazieră, citând ameninţări nespecificate din partea Iranului.

Khamenei a declarat că SUA îi presează ţara pentru că aceasta a dezvoltat programul de rachete până în punctul în care a devenit un mijloc real de intimidare.

Însă SUA nu este singurul adversar menţionat de Khamenei în discursul său. El a criticat, de asemenea, Arabia Saudită pentru că este de partea americanilor. Rivali regionali, saudiţii au urmărit în mod activ să obţină alianţe tot mai strânse cu SUA pentru a putea izola Iranul.

Recent, ministrul de Externe saudit, Ibrahim al-Assaf, a cerut naţiunilor musulmane să se unească împotriva Iranului cu “toate mijloacele de forţă şi cu hotărâre”.

Iranul şi Arabia Saudită au neînţelegeri de mulţi ani şi rivalitatea lor a fost accentuată în conflictele în desfăşurare din Siria şi Yemen, unde iranienii şi saudiţii susţin tabare opozante.

Saudiţii – care au suspendat relaţiile diplomatice cu Iranul în 2016 după un atac asupra ambasadei saudite din Teheran, ce a avut loc după executarea de către Riad a clericului şiit din opoziţie Nimr al-Nimr – acuză Iranul că ameninţă stabilitatea şi securitatea regiunii.

Teheranul a negat cu tărie acuzaţiile aduse împotriva sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe