Criza din Catalonia ajunge la Curtea Supremă din Madrid

Preşedintele catalan, Carles Puigdemont.
Preşedintele catalan, Carles Puigdemont. (Getty Images)

Câţiva membri ai Parlamentului catalan vor apărea joi în faţa Curţii Supreme din Madrid pentru a răspunde pentru rolul lor în referendumul privind independenţa Cataloniei.

Acestor parlamentari catalani, alături de 14 membri ai guvernului regional dizolvat care au fost convocaţi la Curtea Naţională a Spaniei, li s-a cerut să depună mărturie pentru acuzaţii de rebeliune, răzvrătire şi utilizare eronată a fondurilor publice.

Fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia, a refuzat până acum să se întoarcă în Madrid.

Avocatul său din Bruxelles, Paul Bekaert, a negat că Puigdemont cere azil politic şi a declarat că acesta se teme că va fi închis dacă se întoarce în Spania.

“Nu se va duce în Madrid. Am propus ca el să fie interogat în Belgia. Nu ştiu dacă vom face acest lucru, dar este posibil. Am făcut astfel de aranjamente în trecut, în alte cazuri similare”, a precizat avocatul fostului preşedinte al Cataloniei.

Puigdemont şi alţi asociaţi ai fostei administraţii catalane care se află acum în Belgia susţin că citaţiile sunt motivate politic şi nu au nicio bază legală.

La o conferinţă de presă în Bruxelles, la care au participat câteva sute de jurnalişti, Carles Puigdemont şi şapte dintre miniştrii săi au declarat că Madridul a încălcat “valorile de bază pe care a fost fondată Europa” şi că lipsa de acţiune a Uniunii se va solda cu un “preţ foarte mare”.

Fostul lider al regiunii spaniole a precizat: “Comunităţii internaţionale şi în special Europei, le cer să reacţioneze. Problema catalană se află exact în centrul valorilor fundamentale pe care a fost fondată Europa – democraţie, libertate, libertate de exprimare, ospitalitate, non-violenţă”.

“Permiţând guvernului spaniol să refuze dialogul, tolerând violenţa exercitată de grupurile de extremă dreapta... [şi permiţând] încarcerarea noastră pentru 30 de ani, echivalează cu sfârşitul ideii europene”.

Puigdemont, care şi-a repetat îndemnul la reacţie al UE cu scopul de a-şi reitera mesajul, i-a avertizat în mod direct pe liderii europeni, precizând: “Este o greşeală pentru care putem plăti cu toţii un cost foarte ridicat, în calitate de cetăţeni europeni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe